Obletnica koroškega plebiscita v znamenju strpnosti

Aktualno-politična novica
10. 10. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

V Celovcu so slovesno obeležili 93. obletnico koroškega plebiscita, ki je po prvi svetovni vojni zakoličil mejo med tedanjo kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Avstrijo in del slovenskega naroda pripojil Avstriji. Kljub temu da obletnica ni prav nič okrogla, je bila letošnja proslava nekoliko ali pa kar povsem drugačna kot tiste pred njo.

Pod odrom se je zbralo več gostov kot ponavadi, saj je koroški deželni glavar Peter Kaiser prvič v zgodovini spregovoril nekaj besed v slovenščini, med proslavo pa ni, kot je bilo v navadi do sedaj, nosil koroške deželne noše. Zbrane je pozval, naj se obrnejo v prihodnost in se osredotočijo na to, kar narodne skupnosti povezuje, hkrati pa je kritiziral zlorabe tega praznika, do katerih je prihajalo v preteklosti.

Kaiser se je v govoru zahvalil tudi svojemu predhodniku Gerhardu Dörflerju in avstrijskemu državnemu sekretarju Josefu Ostermayerju, ki sta pomagala pri reševanju vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov. Slednje je verjetno tudi botrovalo njegovi zmagi na volitvah marca letos, ko so v luči serije korupcijskih afer Svobodnjaki izgubili svojo politično bazo in mesto glavarja odstopili Kaiserjevim socialdemokratom.

Govorili smo z Marjanom Šturmom, predsednikom Zveze slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem; ter Dušanom Nećakom, profesorjem zgodovine 20. stoletja na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Prisluhnite.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness