Obsodba vstajnikov in kriminalizacija gibanja

Oddaja
11. 9. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Del mariborskih protestnikov, ki jih je policija prijela na 3. Mariborski vstaji 3. decembra lani, je včeraj dočakal etapni pravosodni obračun. Okrajno sodišče v Mariboru je sedem od desetih vstajnikov obsodila na sedem mesecev zapora, ker naj bi s skupinskim delovanjem poskušali preprečiti uradnim osebam, to je policiji, uradno dejanje.

Sestavljali naj bi del dveh skupin, ki naj bi na policiste metali granitne kocke in ostale predmete ter se kljub pozivom policije niso hoteli raziti. Sodnica je v obrazložitvi pojasnila, da dokazi kažejo na njihovo krivdo, poleg tega pa naj bi bili njihovi zagovori nepreprečljivi in medsebojno neskladni. Poleg tega naj ne bi bilo nujno, da so bili obsojeni sami nasilni, ampak je dovolj že to, da so sodelovali v skupini, ki je bila nasilna. Oteževalna okoliščina naj bi bila po sodničini oceni tudi dejstvo, da so imeli obtoženci dovolj možnosti, da bi se še pravočasno umaknili z območja, kjer se je dogajalo nasilje, a tega zavestno niso storili. Mirne demonstracije naj bi izkoristili za nasilno dejanje proti policistom, ki so opravljali svojo službo, metanje predmetov pa naj bi lahko povzročilo hude poškodbe ali celo smrt policistov. Olajševalna okoliščina za vse, razen za dva, je njihova predhodna nekaznovanost.

Za očitano kaznivo dejanje deseterice, proti enemu je bila namreč obtožnica zaradi alibija umaknjena, proti dvema pa zaradi že plačane denarne kazni zavrnjena, je zagrožena zaporna kazen od dva meseca do treh let zapora. V tokratnem primeru je tožilstvo zahtevalo po osem mesecev zapora, ki jih lahko obsojeni odslužijo v obliki družbeno-koristnega dela, sodišče pa mu je očitno v veliki meri ugodilo. Tožilec Tilen Ivić je tako izrazil zadovoljstvo z obsodbo in z dejstvom, da je sodišče sledilo tezi, po katerih opisani dogodki niso imeli ničesar opraviti s protesti, ampak je šlo za vandalizem in razbijanje.

Odvetniki obtoženih so osupli na obsodbo napovedali pritožbo. Večina jih je znova ponovila, da tožilstvo ni z nobenim dokazom inkriminiralo ravno njihovega klienta. Odvetnica enega od obsojenih, Vesna Györkös Žnidar, je tako izjavila, da je tožilstvo devet mesecev dobesedno iskalo priče, ki bi lahko obremenile njenega klienta. Dodajmo, da šestnajst prijetih oseb z lanske tretje vstaje še čaka na sodni razplet svoje zgodbe. Proti njim je bila vložena ovadba s še precej resnejšo obtožbo napada na uradno osebo. Okrožno tožilstvo je zadevo poslalo v dopolnitev na Policijsko upravo Maribor.

Pred mariborskim sodiščem se je ob 16:30 začel protest proti obsodbi vstajnikov in posledično proti kriminalizaciji celotnega vstajniškega gibanja, s katerega se nam je javil vstajnik Aljoša, solidarnost z obsojenimi pa se je izražala tudi v Ljubljani. Javil se je aktivist Kuki.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.