Offsajd izvedbenega zakona fiskalnega pravila

Aktualno-politična novica
8. 7. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Poslušalci in poslušalke se gotovo dobro spominjate trušča, ki se je leta 2013 vrtel okoli takrat aktualnega vpisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Ob spremljavi obilice moralnih nakladancij, vezanih na v praksi preizkušen neuspešni imperativ varčevanja, naj bi fiskalno pravilo preprečilo življenje preko svojih zmožnosti. Zapis pravila, ki določa uravnoteženje izdatkov in prihodkov ter prepoveduje rast strukturnega primanjkljaja čez 0,5 odstotka BDP-ja, je bilo v ustavo po pričakovanjih sprejeto, njegova faktična uveljavitev s posebnim zakonom pa je bila začrtana za letošnje leto. V skladu s tem v parlamentu trenutno potekajo razprave o predlogu izvedbenega zakona fiskalnega pravila, ki bo predstavljal privilegirani objekt današnjega Offsajda. Pogovarjali smo se z ekonomistom, dr. Bogomirjem Kovačem, ter z vodjem poslanske skupine Združena levica, Luko Mesecem, ter s sindikalistom Branimirjem Štrukljem.

Za začetek se ustavimo pri v predlogu zakona podani formuli fiskalnega pravila, ki jo je aktivistična skupina Povsod pred parimi dnevi v znak protesta proti zakonu projicirala pred parlamentom. Kaj pomeni laičnemu poslušalcu nerazumljiva matematična enačba E je manjše ali enako R minus K krat Y na P, nam pove ekonomist Bogomir Kovač.

Izjava je dostopna na posnetku.

Zakaj ne?

Izjava je dostopna na posnetku.

Potem ko smo se postavili v bran prostemu trgu, ogroženemu zaradi epistemoloških zablod njegovih najzvestejših zagovornikov, obravnavo problema za trenutek pomikamo v parlament. Za potrditev predloga zakona koalicijske stranke že podprte s strani NSi potrebujejo le še podporo Zavezništva Alenke Bratušek, o kateri bo več znano na zasedanju parlamenta v četrtek. Edina stranka, ki se v državnem zboru upira potrditvi zakona, je Združena levica. Govorili smo z njenim vodjem, Luko Mesecem.

Izjava je dostopna na posnetku.

A kaj je v praksi z domnevno vezjo med sprejemanjem fiskalnih pravil ter civilizirano Evropo?

Izjava je dostopna na posnetku.

Kaj pa, če ob kljub vsem očitnim protislovjem v argumentaciji zagovornikov fiskalno pravilo vseeno uzakoni? Da zakon, ki je apliciran na gospodarstvo, deluje kot zaviralni mehanizem, ki negira instanco trga, ki naj bi jo ščitil, je jasno. Kako pa je z učinki na socialno državo in javni sektor?

Izjava je dostopna na posnetku.

Zaradi naštetih razlogov se fiskalnemu pravilu zoperstavljajo tudi sindikati. Za konec poslušajmo še izjavo predsednika
Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Branimirja Štruklja.

Izjava je dostopna na posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness