Offsajd ruskega marša milijonov

Aktualno-politična novica
12. 6. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

Današnji dan je v Rusiji zaznamovan z državnim praznikom, Dnevom Rusije in pa s protesti opozicije ter vseh ostalih, ki čutijo, da njihov glas v Putinovi Rusiji ni slišan. Njihov  praznik izhaja iz 12. junija leta 1994, ko je bila sprejeta Deklaracija o državni neodvisnosti Rusije. Štiri leta kasneje je isti dan postal najpomembnejši praznik ruskega naroda. V letošnji izdaji je ljudstvo skušalo izkoristiti priložnost za izražanje lastnega mnenja glede politike Vladimirja Putina in njihovo nestrinjanje z njim.

V luči tega dogajanja so opozicijski voditelji organizirali protest imenovan Marš milijonov, zdi pa se, da so poskušali njihova prizadevanja zatreti že v kali, a bi lahko dejali, da le deloma uspešno. Že včeraj je namreč ruska policija nasilno vdrla v stanovanja opozicijskih voditeljev in tam izvedla racije z namenom diskreditiranja in zaprtja organizatorjev protestov v Moskvi. Protesti so se sicer odvili, toda zdi se, da so oblasti uspele vsaj nekoliko utišati glas ljudstva. Preden gremo v Moskvo prisluhnimo, kako nam je stanje v Sankt Peterburgu med protesti orisala Ana Bodrova, ki se je protestov tudi udeležila.

Izjava je v oddaji.

Ana Bodrova nam je povedala, da se poleg protestov proti nepoštenim volitvam, protest vrti tudi okoli sprejemanja rigoroznih in neustavnih zakonov kot so prepoved zborovanja in omejitev medmrežja.  

Izjava je v oddaji.

Govorili smo tudi z namestnikom urednika moskovskega časopisa Novaje Gazete Aleksandrom Biškovom, ki nam je opisal kakšna je bila situacija v Moskvi.

Izjava je v oddaji.

Biškov nam je povedal, da so protesti v primerjavi s šestim majem potekali dokaj mirno, kljub temu pa so zabeležili številne aretacije.

Izjava je v oddaji.

V nadaljevanju Biškov povzame sporne aretacije ruske policije.

Izjava je v oddaji.

Namestnik urednika je izpostavil Putinov govor na stadionu Lužniki, kjer je neposredno izrazil svoje mnenje o pomenu opozicije v ruski politiki.

Izjava je v oddaji

V nedeljo je Putin podpisal sporen zakon o kaznovanju protestov na ruskih ulicah. Biškov komentira.

Izjava je v oddaji.

OFFSAJD o ruski realnosti sta pripravila Luka Počivalšek in vajenec Marko.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness