Operacija igračke

Oddaja
25. 11. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V gozdovih Štajerske že več kot eno leto kraljuje skupina žensk in moških, oblečenih v maskirne uniforme, ki si reče varda, kakor naj bi se imenovala starodavna straža. Gre za civilno iniciativo, ki bojda združuje domoljube vseh političnih, verskih in drugih preferenc. Sicer pa ne kraljujejo vseskozi. Tabore in operacije izvajajo izključno ob vikendih - med tednom so povečini v službah. Velikokrat v tujini, saj beg možganov ni prizanesel niti domoljubom. Poleg tega je bil vojvoda Andrej Šiško, vrhovni poveljnik varde, pol leta za zapahi, ko ga je sodišče obsodilo zaradi ščuvanja k ogrožanju ustavnega reda. Varda ga je seveda počakala tam, kjer jo je zapustil.

A prišli so lepši časi. Poleg štajerske sedaj delujejo še kranjska, koroška in primorska varda, ustanavljajo pa še prekmursko. Administrativna delitev naj bi temeljila na zgodovinskih deželah - na žalost Primorska in Prekmurje nikoli nista bila deželi, a nič ne de. Vojvoda civilne iniciative Štajerska varda Andrej Šiško predstavi trenutno stanje organiziranosti.

Izjava

Andrej Šiško in Matej Lesjak obsojena, dežela Štajerska obstaja
 / 29. 3. 2019

Razcvet vard ni ostal neopažen. Sicer se pred organi pregona vardisti niti ne skrivajo, a pretekli konec tedna jih je obiskala posebna enota novomeške policije. Zasegla je 7 kosov domnevnih imitacij orožja in jih poslala na analizo, izdala pa je tudi en plačilni nalog za lažno naznanitev kaznivega dejanja. Dogajanje opiše Šiško.

Izjava

Seveda je Varda ponosna in mogočna sila. Šiško opozarja, da bi zlahka zaustavili policijsko intervencijo, a to ni v njihovem interesu.

Izjava

Bo vlada s predlogoma novel zakonov o nadzoru državne meje in javnem redu in miru ukrotila vardiste?
 / 27. 11. 2019

Policijska akcija z odvzemom plastičnih pušk se kaže kot odziv na zasedanje Sveta za nacionalno varnost. Ožjega kroga sveta, kot rad reče premier Marjan Šarec, saj je pozabil povabiti opozicijo na zasedanje in Svet za nacionalno varnost ni bil zares sklepčen. Ožji krog je tako vladi naložil, da pripravi predlog zakonodaje, ki bi omogočal kazensko obravnavo slovenskih vard in podobnih skupin. Šiško verjame, da je to v neskladju z ustavo Republike Slovenije, pa tudi s praksami v ostalih članicah Evropske unije.

Izjava

Poleg tega pa nobena izmed vard po Šiškovem mnenju ni paravojaška organizacija, saj ne uporablja resničnega orožja. Vendar posedovanje orožja ni ključnega pomena za obstoj paravojaške enote, pojasni Branko Lobnikar, predstojnik Katedre za policijsko dejavnost in varnostne vede na Fakulteti za varnostne vede.

Izjava

Lobnikar nadaljuje, da je zakonodajna sprememba nujna, saj policija stori vse, kar je v njeni moči, a ne najde pravne podlage za kaznovanje vardinih dejavnosti. Za zdaj gre bolj za prekrške kot kazniva dejanja, saj se je vodstvo vard pravno podkovalo po tem, ko je bil Šiško februarja obsojen na pol leta zapora.

Izjava

Za koga predstavljajo varnostno tveganje Šiškovi zamaskirani paramiličarji, za prebežnike ali prebivalce?
 / 13. 11. 2019

Tudi če državni zbor sprejme zakonodajo, ki bi omejevala delovanje štajerske in drugih vard, ima Šiško rešitev. Uporabil bo vsa pravna sredstva, ki so mu na voljo.

Izjava

Pravni postopki se že pripravljajo, nihče, ki pomaga pripravljati zakonsko spremembo, ne bo ostal neovaden. Šiško se ponovno počuti politično diskriminiranega.

Izjava

Varda pa je ponovno dokazala, da so njeni člani krvavi pod kožo. Operacija “Igračka” je bila namreč za vardiste precej travmatična. Kdo pa se ne bi prestrašil do zob oboroženih policistov, če bi bil sam do zob oborožen - s plastičnim orožjem.

Izjava

kandidat za PRS
 / 17. 10. 2017

Pogumne vardiste je predvsem presenetilo to, da s policisti navadno nimajo težav. Še več, z njimi odlično sodelujejo, zagotavlja Andrej Šiško, zlasti z lokalnimi patruljami.

Izjava

A Lobnikar je prepričan, da tudi to ne drži. Povezovanje policije s paravojaškimi organizacijami bi bilo namreč nezakonito, hkrati pa povezovanje zanika tudi vodstvo policije.

Izjava

Kljub temu, da so bile Štajerska varda in njene naslednice v ostalih statističnih regijah ustanovljene kot odgovor na nezakonite prehode čez mejo, je njihovo poslanstvo širše. Prizadevajo si, da bi bil slovenski narod vojaško usposobljen. Nesreča in vojna nikoli ne počivata, je prepričan Šiško, do takrat pa bo zadostovalo kampiranje ob mejnih rekah, poleti bo še lepše.

Izjava

Kako so domače osamosvajanje in po-osamosvojitveno zgodovino zaznamovale paravojaške formacije SDS & Co.?
 / 5. 9. 2018

Štajerska varda je, kot vse kaže, najuspešnejši Šiškov projekt. Po tem, ko je že v osemdesetih ustanovil Antikomunistično organizacijo Slovenije, nadaljeval kot vodja navijaške skupine Viol in ustanovitelj zveze domoljubov Hervardi, je predlani ustanovil stranko. Nič od tega ni doseglo zadostne medijske pozornosti - to je Šiškovim projektom omogočila šele tako imenovana begunska kriza. V drugačnih razmerah bi mogoče ponovno poskušal s petjem domoljubnih viž.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lobnikar sploh ne ve kaj "fefla"! Soočijo naj te "strokovnjake s Šiškom, da jih vidimo. To kar izvajajo je sramota za vso stroko!

Lobnikar sploh ne ve kaj "fefla"! Soočijo naj te "strokovnjake s Šiškom, da jih vidimo. To kar izvajajo je sramota za vso stroko!

Radio Študent za medijsko sponzorstvo nove ofenzive sovraštva. zasluge za narod se bodo pisale z zlatimi črkami

ker poslušalci RŠ bodo sigurn šli na kolpo pa begunce, k pridejo čez, metali not, ane?

Če bi bili res radikalni in bi stali za svojimi stališči, bi se v tej koči zabarikadirali in se spopadli s policisti, z nasiljem pa dosegli svoj (ne)prav. Tako se pa samo sprenevedajo, prestari za k tabornikom in lačni pozornosti.

seveda ne gre za poslušalce RŠja, ki bi jih nenadoma kaj popadlo.

realen scenarij, h kateremu rš lahko prispeva je drug: da na neki točki vardnike ministrstvo za obrambo (ali notranje zadeve) opremi z uradnimi pooblastili. pod "pritiski javnosti" in "zaradi potrebe po dodatni varnostni strukturi za varovanje meje". al neki v tej smeri. sleherno medijsko sponzorstvo tukaj prav pride, tudi če pride iz RŠ-ja, morda pa celo še malo bolj...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.