Orati ledino poljskih sodišč

Aktualno-politična novica
4. 3. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

 

Sodišče Evropske unije je odločilo, da imajo kandidati za poljske vrhovne sodnike možnost pritožbe na zavrnitev svojih kandidatur, kar so jim onemogočile spremembe zakona o sodnem svetu. Poljske oblasti naj bi z mnogimi spremembami zakona o nacionalnem sodnem svetu drastično posegle v neodvisnost poljskega sodstva. S temi spremembami so namreč ustavile vse postopke v zvezi s tožbami glede imenovanja vrhovnih sodnikov, poleg tega pa odvzele pristojnost vrhovnemu upravnemu sodišču, da v takih tožbah zažene pravosodne postopke ali za mnenje zaprosi Sodišče Evropske unije. 

Polandball
Poljski parlament sprejel spremembo protiustavne zakonodaje o delovanju vrhovnega sodišča
 / 22. 11. 2018

Spremembe omenjenega zakona segajo v leto 2018, ko je poljski nacionalni sodni svet odločil, da predsedniku republike ne predloži predlogov kandidatur sodnikov, temveč da bo kandidate predložil sam. Zavrnjeni kandidati so se nato pritožili na upravno vrhovno sodišče, to pa jih je napotilo na Sodišče Evropske unije. Poljska vlada je leto kasneje zopet spremenila zakon, te spremembe pa so popolnoma onemogočile vlaganje tožb zoper sodni svet in odvzele pristojnost upravnemu vrhovnemu sodišču, da se glede takih tožb obrne na Sodišče Evropske unije. Bruselj je proti Poljski že leta 2017 sprožil postopek po 7. členu pogodbe Evropske unije, o vladnih posegih v neodvisno sodstvo, denimo o prisilnem upokojevanju vrhovnih sodnikov in spornem disciplinskem senatu za sodnike, pa je Sodišče Evropske unije že odločalo in razsodilo, da je sprememba zakonodaje v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi vrednotami, posebej z načelom neodvisnosti sodstva. Odločitvi Sodišča EU so po pričakovanjih sledila nasprotovanja iz vrst največje vladne stranke Zakon in pravičnost. Poljska vlada, v kateri sta poleg stranke Zakon in pravičnost še konservativni stranki Združena Poljska ter Sporazum, je odločitev Sodišča Evropske unije pospremila s kritiko, češ da gre za poskus federalizacije Evropske unije ter da Bruselj s tem posega v suverenost pravosodnega sistema njenih članic. 

Poljska privolitev v kompromis, ameriška prepoved uvoza kitajskega bombaža in zdravniška pravica do stavke
 / 4. 12. 2020

Odločitev Sodišča Evropske unije vladajoči stranki Zakon in Pravičnost omejuje možnosti posredovanja pri imenovanju vrhovnih sodnikov, razloži profesor politologije in sodobnih evropskih študij Aleks Szczerbiak z Univerze v Sussexu.

izjava

Poljska vlada je po mnenju Szczerbiaka zaprisežena k spremembam zakona o sodnem svetu.

izjava

Poljski sodniki so bili zaradi posega v neodvisnost pravosodja spremembam v zakonu nenaklonjeni. Sodišče Evropske unije jim je po mnenju Anne Wojcik [Ane vOjčik], urednice portala The Rule of Law in Poland, zagotovilo vsaj delno neodvisnost, s čimer je na prste stopilo ministru za pravosodje iz stranke Sporazum Zbigniewu Ziobru [zbIgnjefu žjóbru], ki naj bi s spremembami zakona skušal temeljito preobraziti poljsko pravosodje.

izjava

Evropska unija je pri sankcijah zoper Poljsko zaradi kršenja vladavine prava zelo previdna, spor med poljsko vlado in Evropsko unijo pa naj bi se preselil na poljska sodišča, saj bodo ob milih ukrepih Evropske komisije poljski sodniki primorani sami braniti svojo neodvisnost, razloži Wojcik.

izjava

Poljske predsedniške volitve, končno
 / 14. 7. 2020
Poljska vlada z ultrakonservativno stranko Zakon in Pravičnost na čelu Evropski uniji očita, da s posegi v državno pravosodje ogroža poljsko suverenost. Vrh poljske politike zaradi sankcij na podlagi kršenja vladavine prava že od nastopa mandata vodi izrazito evroskeptično politiko. Odnos do Evropske unije pa naj se kljub mnogim postopkom, ki jih EU vodi proti Poljski, ne bi spremenil, meni Aleks Szczerbiak.

izjava

Poljska se sicer predstavlja kot konstruktivna članica Evropske unije, poljska vlada pa naj bi se skušala od problematike vladavine prava oddaljiti in odvrniti pozornost od ideoloških tem, ki bi zaostrile odnose z Unijo.

izjava

Decembra lani je Evropska unija zagrozila z razporejanjem sredstev za okrevanje po epidemiji glede na upoštevanje vladavine prava, a grožnje nato ni uresničila. Poljska vlada naj bi bila do tematike spoštovanja vladavine prava stoična, dokler je EU ne poveže z razdeljevanjem sredstev za okrevanje. 

izjava

Odnosi med Poljsko in Evropsko unijo bodo torej ostali na majavih tleh. Poljska vlada pa naj bi kljub opozorilom Evropske unije vsaj do volitev leta 2023 poskušala temeljito preorati pravosodni sistem. 

 

Odpoved: Polja poljskega sodstva je oral Matija pod mentorstvom Gala.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness