Osmansko-varnostna agencija

Oddaja
15. 7. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Odstop vlade kantona Sarajevo
 / 19. 11. 2020
Predstavniki bošnjaške Stranke demokratske akcije in nekateri posamezni bošnjaški nacionalisti od pol desete jutranje protestirajo pred stavbo državnega tožilstva v Sarajevu in na trgu Musala v Mostarju. Na shodu namreč izražajo podporo včeraj aretiranemu direktorju Obveščevalno-varnostne agencije Bosne in Hercegovine. To ni zgodba o Osmanu Mehmedagiću – Osmici, ampak nekaj, kar se lahko zgodi kjerkoli znotraj Stranke demokratske akcije ali ostalih političnih združenj v Bosni in Hercegovini. 

 

Zaplakala šećer Sebija

Po tem ko je vrhovno sodišče Bosne in Hercegovine dolgoletnega sodelavca in družabnika družine Izetbegović s podedovano pravico vodenja Stranke demokratske akcije, Osmana Mehmedagića – Osmico, konec maja oprostilo obtožb o zlorabi varnostnih pregledov in videoposnetkov, je državno tožilstvo sprožilo še en postopek. Osmico je tožilstvo obtožilo, da je zlorabljal položaj, saj naj bi na položaj direktorja Obveščevalno-varnostne službe prišel nezakonito, ob prijavi je namreč predložil ponarejene diplome, hkrati pa je osumljen pranja denarja ob gotovinskem nakupu dveh stanovanj v Sarajevu. Afero, ki se je trenutno odprla, predvsem ponarejanje akademskih listin, povzame direktor Iniciative za boljše in bolj človeško vključevanje Žarko Papić.

Izjava

Študentski protesti v Mostarju
 / 15. 10. 2020
Po tem ko je Mehmedagiću univerza v Banjaluki razveljavila diplomski naziv in je tako ostal brez potrebnih akademskih dokazil, ki so pogoj za kandidiranje za položaj direktorja Obveščevalno-varnostne agencije, je hitro predložil novi diplomi. Med diplomama Pravne fakultete višje šole v Sarajevu in Ameriške univerze v Tuzli je največ obrvi dvignila druga, saj se z njo ni pohvalil niti v življenjepisu. Izkazalo se je, da v Tuzli sploh ni študiral, kar je za zapahe preiskovalnega zapora spravilo tudi direktorja in ustanovitelja Ameriške univerze Denisa Prcića, ki je svoje zabeležene nezakonitosti na petdesetih univerzitetnih trdih diskih skril v svojo vikendico v naselju Semizovac. Zaradi afere s ponarejanjem diplom, pa tudi zaradi neizdajanja upravičenih diplom, so pred ameriško ambasado včeraj v Sarajevu protestirali resnični študenti Univerze. Zahtevajo namreč izdajo diplom vsem, ki so opravili delo zanjo, poleg tega pa še – prc – odvzem državljanstva direktorju Denisu Prciću, ki je poleg malverzacij na univerzi obtožen tudi zaradi pretepanja svoje bivše in sedanje žene. Nadaljuje Papić. 

Izjava

Medtem ko študenti protestirajo za svoje prigarane papirje, pa so se v obrambo Mehmedagiću v Mostarju in Sarajevu zbrali predvsem člani in podporniki Stranke demokratske akcije

Izjava

Kot opozarja Papić, gre predvsem za politično in ne pravno obrambo obtoženega. Podobno je tudi s pohvalami, ki jih je Mehmedagić prejemal zaradi svojega bojda uspešnega dela.

Izjava

Državljani Bosne in Hercegovine na lokalnih volitvah izrazili nezaupanje vladajočim
 / 17. 11. 2020
Zakaj se Stranka demokratske akcije tako srdito bori za dobro ime in ohranitev Osmana Mehmedagića na položaju, čeprav v stranki ne zaseda pomembnih funkcij, se sprašujete? Ne le, da je bil Osmanagić med vojno v Bosni in Hercegovini ob koncu prejšnjega stoletja osebni varnostnik prvega predsednika Alije Izetbegovića in je tako postal družinski prijatelj prestolonasledniške družine Izetbegović. Še več, kot lahko razberemo iz podpornih izjav, je v strankarski luči Obveščevalno-varnostna agencija temelj bošnjaške, če že ne bosansko-hercegovške, državnosti.

Izjava

Strankarski zagovorniki bi pozornost s kaznivih dejanj, kot ničkolikokrat do sedaj, radi preusmerili na medetnične nesporazume, kar v besednjaku politikov v Bosni in Hercegovini pomeni predvsem nacionalistično obmetavanje med tremi strankami, ki naj bi predstavljale vsaka svoj konstitutivni narod. Strankarski sistem v Bosni in Hercegovini v širši okvir spravi Papić. 

Izjava

Minister Radončić odstopil, Novalić pod preiskavo
 / 3. 6. 2020
Fronte med deklarativno nacionalnimi strankami so seveda odprte od Daytonskega sporazuma leta 1995, če ne že od osemdesetih let prejšnjega stoletja. Zanimivejše je novo strankarsko bojišče med Demokratsko fronto in Stranko demokratske akcije, ki sta pred dvema letoma stopili v koalicijo. Član Komisije za nadzor delovanja Obveščevalno-varnostne agencije Zlatan Begić, ki je hkrati član Demokratske fronte, se je namreč v nastopu za javnost odločno postavil v bran poštenemu sojenju Osmanu Mehmedagiću in njegovi odstavitvi iz položaja. Papić predstavi kontekst strankarskih interesov, ki pogojuje obrat Demokratske fronte stran od Stranke demokratske akcije.

Izjava

O medijih v BiH skozi vzpon in padec časnika Oslobođenje
 / 1. 8. 2020
Medtem ko smo prejadrali po razburkani politični resničnosti Bosne in Hercegovine, se seveda ne moremo izogniti vlogi medijev pri ohranjanju nerešljivega stanja. Mehmedagić je bil namreč, ne da bi to skrival, neločljivo povezan z novinarjem in urednikom portala Istraga.ba Avdom Avdićem, ki ga slovenski strankarski pamfleti največje vladne stranke radi povezujejo s slovensko tranzicijsko levico in grdimi zgodbami o predsedniku trenutne slovenske vlade Janezu Janši. 

Izjava

Da se zaščitimo pred obtožbami o rušenju državnosti Bosne in Hercegovine, smo za zaključek pripravili intonacijo nacionalne himne države treh konstitutivnih narodov. Vstanimo!

Himna Bosne in Hercegovine

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness