Outsource v Mestu rož

Aktualno-politična novica
22. 2. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Sindikat gostinstva in turizma Slovenije, krajše GIT, je vodstvu družbe Sava Turizem zaradi outsourcinga sobaric  Hotelov Bernardin napovedal opozorilno stavko, ki bo potekala naslednji torek. V Sava Turizmu so se namreč odločili, da bodo zaposlitve 40 sobaric, zaposlenih v Hotelih Bernardin, prenesli na zunanjega izvajalca, družbo Aktiva čiščenje. Posvetovanje o prenosu zaposlenih sobaric iz Hotelov Bernardin je potekalo med upravo Sava Turizma, Aktiva čiščenjem, sindikatom in svetom delavcev. Sindikat in svet delavcev sta oba nastopala proti outsourcingu. Uprava je vseskozi vztrajala, da bo prenos zaposlenih sobaric na zunanjega  izvajalca izvedla. 

Po izredni seji sveta delavcev Sava Turizma pa so v svetu delavcev obrnili ploščo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so po vsebinskem pregledu postopkov prenosa sobaric na družbo Aktiva čiščenje ugotovili, da je varnost služb zaposlenih enaka kot v družbi Sava Turizem, plače zaposlenim se zvišujejo, ohranja se pogodbena zaposlitev za nedoločen čas in se upoštevajo hotelski standardi glede obremenitev zaposlenih. 

Dogajanje na izredni seji sveta delavcev opiše sindikalni zaupnik za Hotele Bernardin sindikata GIT Sava Turizma Niko Pavlečič. 

Izjava

Pavlečič izpostavlja tudi zastraševanje, ki naj bi ga uprava izvajala na seji.

Izjava

V sporočilu za javnost so v svetu delavcev nazadnje zatrdili, da je prenos sobaric poslovna odločitev v interesu družbe, čeprav outsourcingu načelno nasprotujejo. Zapisali so tudi, da so ogorčeni nad pristopom in zavajanjem sindikata v družbi in da s svojim delovanjem sindikat krni ugled Sava Turizma v javnosti. V sindikatu menijo, da je šlo pri spremembi mnenja sveta delavcev za pritisk uprave, pojasnjuje generalna sekretarka sindikata GIT Breda Črnčec.

Izjava

V družbi Sava Turizem se z outsourcingom hotelskih delavcev soočajo od leta 2012.

Izjava

Strokovnjak za hotelirstvo in dolgoletni direktor Grand hotela Union Bogdan Lipovšek pojasnjuje, da so delavci hotelskega gospodinjstva ena osrednjih funkcij v hotelu. Kljub temu pa so  z outsourcanjem teh delavcev slovenski hoteli začeli že pred več kot dvajsetimi leti. 

Izjava

Razlog za stavko sicer ni le outsourcanje delavcev. V sindikatu že dolgo opozarjajo na pomanjkanje osebja in s tem posledično preobremenjenost delavcev.

Izjava

Črnčec pojasni, kakšna bo situacija sobaric po prenosu zaposlitve na Aktivo in izpostavi negotovost glede tega, ali bodo po novem outsourcane delavke lahko z delom v Hotelih Bernardin nadaljevale tudi po izteku enega leta. 

Izjava

Če je bila situacija v Hotelih Bernardin po mnenju sindikalistov slaba že pred zadnjo napovedjo outsourcanja delavk, zakaj so se za stavko odločili šele na dan, preden bo izveden prenos?

Izjava

AVK odobrila koncentracijo državnega lastništva v Termah Olimia
 / 5. 1. 2021

Največja lastnika Sava Turizma sta Slovenski državni holding in sklad York. [je prodal svoj delež SDH-ju]. Država je posredno sicer lastnik okrog 40 odstotkov hotelov pri nas. 

Izjava

V sindikatu izpostavljajo, da se je vlada v koalicijski pogodbi zavezala k odpravi prekarnega dela in s tem outsourcinga tam, kjer obstaja potreba po rednem delu, kar pa za zdaj ostaja le mrtva črka na papirju. Stališčem sindikata GIT se je v januarju sicer pridružilo tudi ministrstvo za delo. Minister Luka Mesec se je namreč sredi februarja z državnim sekretarjem Danom Juvanom in vodstvom Inšpektorata za delo Republike Slovenije sestal s predstavniki sindikata GIT in zagotovil, da ministrstvo stoji na strani zaposlenih. Napovedali so preučitev možnosti spremembe nekaterih delov zakonodaje, da bi na dolgi rok prakso outsourcinga čim bolj omejili. Hotelska stroka medtem izpostavlja, da sobarice in čistilke predstavljajo enega izmed pomembnejših zobnikov v ustroju hotelskega delovanja, brez katerih panoga preprosto ne more obstati.

 OFFsajd je pripravil vajenec Filip, mentoriral je Fin.

Vir fotografije: flickr, FulAnd, creative commons
 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.