Peti sopotnik

Oddaja
31. 3. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Politična kriza na Slovaškem je doživela svoj neslavni zaključek. Predsednik vlade Igor Matovič, vodja desnosredinske stranke Navadni ljudje, je odstopil zaradi škandalozne nabave dveh milijonov doz ruskega cepiva Sputnik V proti COVIDU-19, ki je povzročila razdor v vladajoči koaliciji. Evropska agencija za zdravila, poznana pod kratico EMA, je cepivo v začetku marca vključila v tekoči pregled, vendar pa v času Matovičeve nabave še ni bilo potrjeno. Kljub temu, da ga ni odobrila niti domača agencija za zdravila, je njegovo uporabo 2. marca dovolilo slovaško zdravstveno ministrstvo, ki pa je odgovornost za cepljenje s Sputnikom preneslo na zdravnike. 

Slovaška sicer ni prva država Evropske unije, ki je prejela odmerke cepiva Sputnik. Pred njo je cepljenje s tem cepivom začela druga članica višegrajske skupine, Madžarska. Odobritev mimo slovaških regulatornih institucij je vseeno terjala politični davek, saj je pod pritiskom koalicijskih partnerjev 11. marca odstopil zdravstveni minister Marek Krajči. Le dober teden po tem je Matovič ponudil svoj odstop v zameno za prestrukturiranje vladnega kabineta, in sicer pod pogojem, da odstopi tudi minister za gospodarstvo Richard Sulik, vodja liste Svoboda in solidarnost, ter tudi ministrica za pravosodje  in podpredsednik parlamenta, oba člana koalicijske stranke Za ljudi. Sulik je ponujeno sprejel in odstopil, obenem pa pozval Matoviča, da naj drži svojo obljubo.  

Sledili so odstopi ministra za zunanje in evropske zadeve ter ministra za izobraževanje. Skupaj je odstopilo osem ministrov - povedano drugače: polovica vladnega kabineta. Pozivom k Matovičevemu odstopu se je pridružila tudi predsednica Zuzana Čaputova . Matovič je v odzivu dejal, da je voljan odstopiti v primeru, da s finančnim ministrom Eduardom Hegerjem  zamenja funkciji, kar se je včeraj naposled tudi dogovorilo. Slovaška vlada je tako postala prva v Evropski uniji, ki je odstopila iz razlogov, povezanih s COVIDOM-19.

Prav neustrezno soočanje s pandemijo novega koronavirusa se vklaplja v širši kontekst slovaške politične krize. Slovaška se na globalni ravni umešča v sam vrh glede na število umrlih na milijon prebivalcev zaradi koronavirusa v sedmih dneh. Michaela Terenzani, odgovorna urednica časnika The Slovak Spectator, oriše razburkano politično dogajanje zadnjih tednov. 

Izjava

O širših vzrokih za aktualno politično krizo spregovori tudi Robert Anderson, novinar portala bne IntelliNews. 

 

Izjava

Običajna korupcija in neodvisni volivci v Slovenski republiki.
 / 2. 3. 2020
Terenzani spregovori o vplivu Matovičeve samovlade na slovaške odnose z Evropsko unijo in Natom. Dejstvo je, da bi koalicijske stranke podprle cepivo Sputnik v primeru, da bi že bilo odobreno s strani EME, kar podpira tudi ljudstvo. Na Slovaškem je tako prisotna visoka stopnja zaupanja v institucije Evropske unije.  

Izjava

Cepilna diplomacija, ki jo Bruselj očita Rusiji, hkrati pa razmišlja, kako bi bil lahko sam bolj uspešen v tej igri, je nekoliko pretresla tradicionalno antirusko držo slovaške vlade, ki je za razliko od sosednje Madžarske veljala za zanesljivo podpornico NATA. O odnosu Slovaške do Evropske unije spregovori tudi Anderson.

Izjava

Matovičeva javna retorika je kontroverzna. V svojih političnih nagovorih meša koncept zasebnega in javnega ter še vedno uporablja svoj zasebni Facebook profil v politične namene. Slovaški analitiki opozarjajo na netransparentnost njegovega političnega govora. 

Izjava

Takšna retorika je uspešna pri njegovih zvestih podpornikih, saj imajo občutek, da aktivno sodelujejo pri sprejemanju vladnih odločitev, vendar pa takšna komunikacija pronica tudi v odnose med koalicijskimi partnerji.

Izjava

O neuspešnem Matovičevem preskoku od opozicijskega politika do predsednika vlade spregovori Terenzani.

Izjava

O krivcih za umor slovaškega raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke
 / 7. 4. 2020
Konflikt med Sulikom in Matovičem se vleče že več kot desetletje. V tem času sta neposredno prispevala k propadu  desnosredinske vlade. Zdi se, da se zgodovina ponavlja. 

Izjava

S preoblikovanjem vladnega kabineta se je nestabilnost slovaške vlade navidezno umirila. Možnost predčasnih volitev obstaja, vendar jih Terenzani ne pričakuje. 

Izjava

Program vlade v navezavi na članstvo Slovaške v višegrajski skupini kljub reorganizaciji ostaja enak. Uradna pozicija slovaške vlade ostaja enaka; višegrajska skupina je pomembna diplomatska grupacija, v kateri se Slovaška povezuje z državami članicami. O pazljivosti slovaških politikov glede asociiranja s politikami ostalih članic spregovori Terenzani. 

Izjava

Sestava nove vlade je tako v rokah dosedanjega finančnega ministra Hegerja, ki je prav tako kot Matovič član stranke Navadni ljudje. Anderson o potencialnih problemih znotraj vladajoče stranke.

Izjava

Slovaška štiristrankarska koalicija ima pred sabo težko nalogo oblikovanja stabilnejše vlade. Glede na politične kolobocije zadnjega meseca lahko pričakujemo, da je Matovič odšel s figo v žepu, kar pa velja tudi za njegove zdaj že odstopljene ministrske kolege, ki, tako kot nekdaj prvi med njimi, pred novimi podvigi skrbijo predvsem za svoje - ege.

 

OFFsajd je pripravila vajenka Marja, mentoriral je Fabjan.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness