PKP VIII

Oddaja
4. 2. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Poslanci državnega zbora so v noči s torka na sredo po maratonski seji sprejeli še osmi protikoronski paket, krajše PKP 8. Paket so podprli poslanci koalicijskih strank, Desusa in Slovenske nacionalne stranke. Proti so glasovali vsi poslanci stranke Levica ter po en poslanec Liste Marjana Šarca in Socialnih demokratov - ostali pa so se glasovanja vzdržali.

Vrednost ukrepov je ocenjena na 320 milijonov evrov. Predvsem se z novim paketom podaljšujejo nekateri že sprejeti ukrepi. Delodajalcem, ki so bili registrirani do konca lanskega leta in ki zaradi epidemije pričakujejo upad prihodkov v višini 20 odstotkov, bo do konca aprila omogočena možnost subvencije za čakanje na delo. Podjetjem v dejavnostih, ki so z vladnimi odloki zaprte, bo država s tako imenovanim ukrepom "drugi bruto" v celoti povrnila nadomestila plač delavcev.

Ob potrditvi sedmega protikoronskega zakonskega svežnja
 / 30. 12. 2020
Tako kot pri sprejemanju preteklih paketov so se iz vrst opozicije ter sindikatov vrstile obtožbe, da socialni dialog ne poteka tako, kot bi moral, podobno pa predloge opozicijskih strank v vladi "povozijo" v parlamentu.

Direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger se strinja, da socialni dialog ne teče tako, kot bi moral, a meni, da je eden od razlogov za to dejstvo, da je ukrepe treba sprejemati zelo na hitro.

Izjava

Kot pove Lamperger, je bilo najbolj ključno, da z osmim paketom podaljšajo že veljavne ukrepe, ki so se iztekli. Po drugi strani pri Obrtno-podjetniški zbornici pogrešajo dodatne ukrepe, ključne za ohranitev dejavnosti, ki so zaradi epidemije ogrožene.

Izjava

Poslanka iz stranke Lista Marjana Šarca Jerca Korče pove, da v poslanski skupini pozdravljajo podaljšanje že obstoječih ukrepov ter ukrepa "drugi bruto". Po drugi strani pa menijo, da pomoč prihaja prepozno, poleg tega pa vladi očitajo, da vse gospodarske dejavnosti obravnava enako. 

Izjava

O šestem paketu protikoronskih ukrepov
 / 11. 11. 2020
Lamperger pove, da se v Obrtno-podjetniški zbornici do neke mere strinjajo s takšnim izenačevanjem, a da bo v prihodnje treba več storiti za tiste dejavnosti, ki so bile najbolj prizadete. Za zdaj naj bi vlada za tovrstne dejavnosti obljubljala določene spodbude.

Izjava

Lamperger doda, da v trenutnih paketih pomoči pogreša ukrepe, ki bi lahko omogočali zagon dejavnosti po epidemiji. Zgled vidijo v ukrepih, kakršne poznajo v Avstriji.

Izjava

Tudi v Listi Marjana Šarca vladi očitajo, da ne naslavlja obdobja po epidemiji, pove Korče.

Izjava

Eden od glavnih ukrepov v PKP 8 je subvencija delodajalcem za zvišanje minimalne plače v prvi polovici leta 2021, v drugi polovici leta pa razbremenitev delodajalcev pri plačilu prispevkov za socialno varnost za delavce v delovnem razmerju. V stranki Levica so opozorili, da se s tem spodbuja izplačevanje nizkih plač, saj tisti, ki izplačujejo višje plače, ne bodo prejeli ničesar. V Listi Marjana Šarca po drugi strani podpirajo vmesno rešitev v obliki subvencij za čas pandemije. Korče.

Izjava

V Obrtno-podjetniški zbornici si na tej točki predvsem želijo, da bi se dejavnosti postopoma in ob upoštevanju varnostnih ukrepov začele ponovno odpirati. Kot za zaključek OFFsajda pove Lamperger, ni smiselno, da specializirane trgovine še vedno ne morejo prodajati svojih artiklov, četudi lahko te po novem kupimo v trgovinah, ki sicer večinsko prodajajo živila.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness