Plesala je en mandat

Aktualno-politična novica
3. 4. 2023 - 17.02
 / OFFsajd

Na finskih parlamentarnih volitvah je v troboju socialnih demokratov, konservativne Stranke narodne koalicije in desničarske stranke Finci na tretjem mestu pristala vladajoča socialdemokratska stranka Sanne Marin. Vse tri stranke so pri nekaj več kot sedemdesetodstotni volilni udeležbi dosegle med 19,9 in 20,8 odstotka točk, slavila pa je Stranka narodne koalicije. Vse tri stranke so sicer povečale delež svojih volivcev.

Širitev zveze Nato na rusko mejo
 / 17. 5. 2022

V nasprotju s pričakovanjem zunanjih opazovalcev stranke v predvolilni kampanji niso polemizirale vstopa v vojaško zvezo Nato. Glavna tema je bila gospodarske narave – opozicijske stranke so namreč zagovarjale manjšo porabo državnih sredstev, s čimer naj bi zmanjšale državni dolg, medtem ko je koalicija zagovarjala zadolževanje za spodbude gospodarstvu. Kljub temu da je socialdemokratska stranka pristala na tretjem mestu, gre bolj za pirovo zmago kot za čisti poraz. V parlamentu so namreč, tako kot prvi dve stranki, na račun manjših strank pridobili nekaj sedežev. Tako se je upravičeno vprašati, do katere mere so volivci glasovali taktično. Odgovarja politolog s helsinške univerze Veikko Isotalo.

Izjava

Socialni demokrati se torej za dober rezultat na volitvah lahko zahvalijo taktičnim glasovom, Stranka narodne koalicije pa ima zelo trdno bazo stalnih volivcev. Tako je po mnenju Isotala kampanjo najbolje izkoristila stranka Finci.

Izjava

Stranka Finci je torej nekako prevzela vlogo stranke Center, nekoč velike finske stranke in zagovornice kmetov, ki je še leta 2019 vodila vlado. Novinar portala Euronews David Mac Dougall opiše razloge za slab rezultat.

Izjava

Prvo priložnost za sestavljanje koalicije bo dobila zmagovalna desnosredinska Stranka narodne koalicije, krajše NCP. Predsednik stranke Petteri Orpo bo imel na voljo izbiro med socialdemokratsko stranko SDP in desničarsko stranko Finci, za večino v eduskunti oziroma enodomnem parlamentu pa bo potreboval še kmečko stranko Center ali koalicijo več manjših strank. 

Izjava

Stranka Center je danes razglasila, da ne bo vstopila v vladno koalicijo, ne glede na to, katera od strank bo v njej. Sestavljanje koalicije NCP in stranke Finci bo brez njihove podpore zelo težko oziroma zaradi nasprotij z drugimi parlamentarnimi strankami skoraj nemogoče.

Izjava

Tako sploh ni nujno, da bo nova finska vlada desna oziroma skrajno desna. Mac Dougall nam razloži, zakaj bi delovanje iz opozicije stranki Finci pravzaprav lahko koristilo.

Izjava

Predsednica vlade v odhodu Sanna Marin je poleg popularnosti v rodni državi, kjer uživa večjo podporo kot njena stranka, priljubljena tudi med tujimi liberalnimi in socialdemokratskimi politiki in volivci. Glede na slabši rezultat na volitvah, bi jo pot lahko peljala tudi v evropske vode. 

Izjava

Najmlajšo evropsko predsednico vlade bo torej najverjetneje zamenjal starejši kolega. Njegovih zabav pa mediji zagotovo ne bodo spremljali tako senzacionalistično kakor predsedničinih.

OFFsajd je pripravil vajenec Tilen, mentoriral je Blaž.

Foto: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia, Wikimedia commons

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

👢

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness