Po Citu Cito

Oddaja
7. 9. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

spejsssss
Izid parlamentarnih volitev v Romuniji
 / 8. 12. 2020
Slavni inženir Anghel Saligny je na prelomu prejšnjega stoletja z gradbenimi projekti, kot sta železniški most Fetești-Cernavodă čez Donavo ali skladišče v pristanišču Constanca, pomagal izgraditi današnjo Romunijo. Danes in dandanes pa romunska parlamentarna politika njegovo ime uporablja kot središčno točko in povod za trenutno notranjepolitično krizo. Zjutraj so odstopili vsi ministri – natančneje 6 izmed njih – iz Zveze za rešitev Romunije, krajše USR-plus, in s tem verjetno zabili zadnji žebelj v krsto tako imenovane koalicije volilnih poražencev, ki jo sestavljata še največja Nacionalna liberalna stranka in manjšinska Demokratična zveza Madžarov v Romuniji. Še preden so zabili zadnjega, so predhodne žeblje člani koalicijskih strank zabijali že v petek, ko so poslanci USR-plusa skupaj z dvema opozicijskima strankama vložili predlog nezaupnice predsedniku vlade Florinu Cîțuju iz vrst nacionalnih liberalcev, ki je v svoji devetmesečni premierski karieri eno nezaupnico preživel že konec junija. 

A tudi predlog nezaupnice je bil odgovor na še dva dni starejšo prigodo, ko je premier Cîțu odstavil ministra za pravosodje iz stranke USR-plus Steliana Iona in namesto njega sprejel program osemletnih javnih investicij v lokalne skupnosti v višini desetih milijard evrov za infrastrukturno modernizacijo – tako imenovani projekt Anghela Salignyja. Romunski novinar Iulian Ernst predstavi projektno idejo in strukturo financiranja.

Izjava

Kot je v izjavi povzel Ernst, je projekt dvignil največ prahu v okviru notranjih volitev v največjih do danes koalicijskih strankah, Kot je v izjavi povzel Ernst, je projekt dvignil največ prahu v okviru notranjih volitev v največjih do danes koalicijskih strankah, USR-plus in Nacionalni liberalni stranki, ki bosta do konca meseca izbrali vsaka svoje novo vodstvo.. V stranki predsednika vlade, med nacionalnimi liberalci, se bosta namreč za mesto voditelja in verjetnega kandidata na predsedniških volitvah leta 2024 spopadla predsednik stranke in premier za časa izbruha epidemije Ludovic Orban ter trenutni premier Florin Cîțu. Slednjemu kritiki očitajo zlorabo javnih sredstev, da bi zadovoljil župane, ki bodo glasovali v okviru notranjih volitev stranke. Nadaljuje Ernst. 

Izjava

Negotovost in preračunavanje glede strankarskih volitev sta se pokazala tudi v parlamentu, ko je največja vladna Nacionalno liberalna stranka poskušala z bojkotom preprečiti ali vsaj zamakniti razpravo in glasovanje o nezaupnici. Pojasni Florin Poenaru, antropolog in sokoordinator organizacije CriticAtac.

Izjava

O rezultatih romunskega referenduma, odhodu Dragnee v zapor in bodočnosti njegovih Socialdemokratov
 / 28. 5. 2019
Kriza seveda ni omejena na največji vladni stranki.  Sopodpisniki predloga nezaupnice prihajajo iz vrst opozicijske Socialdemokratske stranke in se po eni strani deklarativno zavzemajo za predčasne volitve, po drugi pa so, kot nadaljuje Poenaru, precej zadržani do rušenja vlade.

Izjava

Zanimiva, a ne presenetljiva pa je tudi povezava med dosedanjo koalicijsko liberalno stranko USR-plus in skrajno desno Zvezo za združitev Romunov, ki je na parlamentarno sceno, kot pojasni Poenaru, stopila šele z lanskimi predčasnimi volitvami. 

Izjava

Korupcijska hobotnica
Politiziranje se je v Romuniji preneslo na nivo tehnokratskih protikorupcijskih inštitiucij
 / 10. 2. 2017
Ernst opozarja, da vsega vendarle ni kriv Anghel Saligny in njegov projekt. Odhajajoča koalicija je trhlost svojih temeljev pokazala že pri odnosu do sodstva in protiprotikorupcijskega pravosodnega zakona iz leta 2017.

Izjava

Tako kot ni nepresenetljiva povezava med USR-plus in ksenofobno Zvezo, ni presenetljivo, da se Nacionalni liberalni stranki ne mudi s spreminjanjem koruptoljubnega pravosodnega zakona. 

Izjava

Romunija
Predlogi pomilostitve in dekriminalizacije škode proračuna s strani romunske vlade ter protesti proti
 / 24. 1. 2017
Vsa ta strankarska preigravanja in kupčkanja po mnenju Poenaruja nimajo tako močnega vpliva na bližnjo politično prihodnost kot volja in interes predsednika države Klausa Iohannisa, ki je do zaključka redakcije še vedno trdno stal za hrbtom predsednika vlade Florina Cîțuja. 

Izjava

Za dogodke po oddaji ne moremo odgovarjati, saj Poenaru opozarja na možne zaplete v odnosu med predsednikom republike in predsednikom vlade v naslednjih trenutkih ali dneh. 

Izjava

pesti belih moških
O popolnem prenosu plačevanja socialnih in zdravstvenih prispevkov na delavce.
 / 31. 10. 2017
Tudi Ernst verjame, da je vladanje trenutne koalicije s Cîțujem na čelu omizja mogoče le še do konca tega meseca, ko bosta stranki propadajoče vlade izbrali novi vodstvi. 

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness