Po molitvi prikaz pravnega Godota

Oddaja
6. 6. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

izjava

Afera Godot so hrvaški mediji poimenovali proces proti Zdravku Mamiću in soobtoženim, ki se je začel s poletnimi aretacijami leta 2015, danes pa je na županijskem sodišču v Osijeku dobil prvi, a ne tudi končni epilog. Donedavni izvršni podpredsednik zagrebškega nogometnega kluba Dinamo in bivši podpredsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS) je bil skupaj z bratom Zoranom in izvršnim direktorjem HNS Damirjem Vrbanovićem na osiješkem sodišču obsojen zaradi oškodovanja Dinama, skupaj s podjetnikom Miranom Pernarjem pa tudi utaje davka. Obsojeni so Dinamo oškodovali za dobrih petnajst milijonov evrov, za kar so si prislužili večletne zaporne kazni. Zdravko Mamić, ki se je na odločitev sodišča odzval z v uvodu slišanimi besedami, bo, če bo sodba pravnomočna, za zapahi preživel šest let in pol, njegov brat Zoran štiri leta in enajst mesecev, Damir Vrbanović pa tri leta. 

Zdravku Mamiću odhod za rešetke preti že pred pravnomočnostjo sodbe. Kot opozarja Matija Palijan s spletnega portala Nogomet plus, hrvaška zakonodaja določa pripor za vsakega obsojenega s kaznijo višjo od petih let zapora na prvostopenjskem sodišču.

izjava

Priporu se je tako za las izognil Zoran Mamić, aktualni trener Al-Aina iz Abu Dabija, česar pa ne moremo reči za njegovega brata Zdravka.

Hrvaške ministrstvo za zunanje zadeve  pravosodne oblasti so  že napovedale, da bodo za Mamićem v najkrajšem možnem času razpisale mednarodno tiralico. Mamić je včeraj odpotoval v znano romarsko središče Međugorje v Bosni in Hercegovini. Ta bi načeloma morala odločati o njegovi izoročitvi, ker pa ima Mamić dvojno državljanstvo, se mu na Hrvaško najverjetneje ne bo potrebno vrniti, v primeru pravnomočnosti sodbe pa kazen lahko odslužil v svoji drugi domovini.

Veljko Miljević, odvetnik obsojenih, je že napovedal pritožbo na prvostopenjsko sodbo.

izjava

Miljević je bil tudi edini predstavnik obrambe prisoten na razglasitvi sodbe in konca procesa, ki je bil sicer zaznamovan s številnimi verbalnimi izpadi Zdravka Mamića.

izjava

Mamića je osiješko sodišče spoznalo za krivega po praktično vseh točkah obtožnice. Medtem ko je državo oškodoval z utajo davkov v višini dobrega 1,6 milijona evrov, pa je nogometni klub Dinamo finančno slabil na razne načine. Kot je sodišče ugotovilo v primerih prestopov nogometašev Dejana Lovrena in Luke Modrića, se je preko spornih aneksov k pogodbam med klubom in nogometaši na račun Mamića in družine z naslova odškodnin pri prestopih nogometašev stekal denar, namenjen Dinamu. V primeru prestopov omenjenih hrvaških reprezentantov je bil zagrebški klub po mnenju sodišča oškodovan za dobrih 15,5 milijona evrov. Ob aneksih pa je Zdravko Mamić poznal tudi druge sporne načine, kako bogateti na račun nogometa. Aleksandra Aleksander Holiga, urednik portala Telesport.

izjava

Hrvaška reprezentanta, ki se v teh dneh pripravljata na svetovno prvenstvo v Rusiji, sta bila ključni priči v sojenju Mamiću in soobtoženim. Čeprav sta v času preiskave Mamića obremenila, pa se na sodišču podpisovanja pogodb z Dinamom in aneksov k pogodbam nenadoma nista spomnila. Luka Modrić.

izjava

Pripor bratov Mamić in tudi začetek osuševanja hrvaške nogometne mlakuže?
 / 12. 7. 2015

Modrić je v trenutkih močne skleroze uspel povedati, da je aneks o delitvi odškodnine ob njegovem prestopu v tujino v razmerju 50 : 50 podpisal vsakič, ko je podaljšal pogodbo z Dinamom, kar pa po mnenju hrvaškega tožilstva ne ustreza resnici. Fiktivni aneksi naj bi bili podpisani že po prestopu nogometašev, zvezdnika Reala pa so zato ovadili zaradi krivega pričanja. Nekaj podobnega po mnenju Holige čaka tudi Lovrena.

izjava

Kot smo slišali, Mamićeva obramba sporne delitve odškodnin ni spodbijala, češ da so te normalna praksa v hrvaškem nogometu. Tudi med nekaterimi komentatorji procesa smo lahko slišali, da so tudi drugi klubi z delom odškodnine od njihovega prestopa najboljšim nogometašem vračali dolgove, za obdobje, ko so igrali pri njih, pa jih niso zmogli plačevati. Toda kot opozarja Holiga, gre za neprimerljive prakse.

izjava

Navijači in širša skupnost, zbrana okoli Dinama, že skoraj desetletje intenzivno opozarjajo na sporno delovanje Zdravka Mamića v zagrebškem klubu in hrvaškem nogometu. Pristojne institucije so vse do zdaj njihova opozorila ignorirale in molčale, kar kaže, kot pojasnjuje Goran Đulić iz iniciative društva Mi smo Dinamo, na sprego politike, sodstva in Mamića. Ta se ne nazadnje kaže v njegovem prijateljevanju z zagrebškim tožilcem ali pa, če hočete, v financiranju stranke HDZ in organiziranju rojstnodnevnih zabav hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

izjava

Ravno v Mamićevem poznanstvu z zagrebškim tožilcem in nekaterimi sodniki tiči razlog, da je sojenje potekalo v slabih tristo kilometrov oddaljenem Osijeku, ne pa v Zagrebu, kjer Mamić živi in dela. Pojasni Matija Palijan, novinar iz Osijeka.

izjava

Đulić iz društva Dinamo, to smo mi poudarja, da je to le eden od treh aktivnih procesov proti Zdravku Mamiću.

izjava

Zdravko Mamić že nekaj časa nima formalnih funkcij v hrvaškem nogometu, kljub temu pa njegov vpliv na najbolj razširjen šport v državi ni nič manjši. Mnogi se bojijo, da bo tako tudi v primeru pravnomočnosti današnje sodbe. Aleksander Holiga, s katerim zaključujemo tokratni Offsajd.

izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Svemirkooooooooooooooooooooo

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.