Podajanje odgovornosti za rudarje

Oddaja
8. 3. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Zaposleni v idrijskem Rudniku živega srebra v likvidaciji so zagrozili, da bodo ustavili črpalke ter zaprli turistični Antonijev rov, če vlada do 15. marca ne ponudi trajne sistemske rešitve za financiranje rudnika. Vseh 12 zaposlenih ni dobilo februarske plače, če ne bo hitrih sprememb pa bodo morali počakati tudi na marčevsko plačo. Idrijski rudnik živega srebra, ki kot nekdaj drugi največji proizvajalec te rude na svetu od leta 2012 spada pod Unescovo svetovno dediščino, je bil dokončno zaprt leta 1995. Od leta 2009 je v postopku likvidacije, ki pa se ne more končati, dokler se vzdrževalna in turistična dejavnost ne prenese na drugo pravno osebo. Po prvotnih načrtih prejšnje vlade bi kratkoročno dejavnost ter zaposlene prenesli na Center za varovanje kulturne dediščine živega srebra, krajše CUDHg, dolgoročno pa bi to poslanstvo prevzel Mestni muzej Idrija. Problem je nastal, ko so se na Ministrstvu za kulturo ob zamenjavi vlade odločili, da center ni kvalificiran za vzdrževanje rudnika.

Razprtij glede denarja v idrijskem rudniku smo vajeni že iz prejšnjih let, a kot pojasnjuje likvidacijski upravitelj Marko Cigale, je situacija letos vendarle nekoliko drugačna.

Izjava

Denar za plačilo del in zaposlenih je v proračunu predviden, vendar ga Ministrstvo za gospodarstvo ne more prenesti direktno na račun rudnika, pač pa mora to storiti prek CUDHg-ja, ki pa tega noče storiti.  

Ministrstvo za kulturo je v pisni izjavi pojasnilo, da javni zavod CUDHg nikakor ne more opravljati gospodarske javne službe vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringa vplivnega območja rudnika, saj za kaj takega nima nikakršne zakonske pravne podlage, kaj šele enormnih finančnih sredstev ter znanja in kadrov, ki jih odpravljanje okoljevarstvenih posledic gospodarske dejavnosti zahteva. Ministrstvo za kulturo je zato vladi predlagalo črtanje sklepov prejšnje vlade, ker so ti brez ustrezne pravne podlage. Prejšnja vlada je namreč s sklepoma na Ministrstvo za kulturo v nasprotju z zakonom prenesla kar štiri rudnike - poleg Idrije še Kanižarico, Senovo in Zagorje. Pri CUDHg-ju so se odločili, da se bodo raje posvečali obnovi topilnice živega srebra v Idriji.

Kot možna rešitev se je ponudil prevzem upravljanja rudnika ter zaposlenih na idrijsko Komunalo, a se je izkazalo, da ta rešitev ni zakonsko dopustna. Pojasnuje župan občine Idrija Bojan Sever.

Izjava

V trenutnem položaju Sever predlaga kratkoročno rešitev, ki bi vsaj omogočila plačilo zaposlenih.

Izjava

Nekoliko drugačen začasen ukrep ponuja Cigale.

Izjava

Nekdanji župan in bivši direktor Mestnega muzeja Idrija Samo Bevk kot edino možno rešitev vidi prenos CUDHg-ja na neko drugo ministrstvo.

Izjava

Po mnenju vseh sogovornikov tiči glavna odgovornost za presekanje gordijskega vozla pri predsedniku vlade Miru Cerarju, ki bi moral poskrbeti za boljše medresorsko sodelovanje med ministrstvi.

Do uresničitev groženj zaposlenih bržkone ne bo prišlo, saj bi bile posledice preveč resne, da bi jih lahko vlada ignorirala. Župan Sever.

Izjava

Zaposleni sporočajo, da so tudi sami pripravljeni o zaskrbljujočem stanju obvestiti UNESCO in doseči uvrstitev rudnika na črni seznam dediščine, kjer se nahaja svetovna kulturna dediščina, za katero ni ustrezno poskrbljeno. Cigale vendarle umirja žogo.

Izjava

Pri vseh zapletih zaposlene v rudniku najbolj moti pomanjkanje komunikacije med njimi in pristojnimi organi.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness