Pogorišča grške migrantske politike

Aktualno-politična novica
1. 10. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj je zagorelo v enem od žarišč na grških otokih na Egejskem morju, v migrantskem taborišču Moria na otoku Lesbos. V požaru sta umrla Afganistanka in njen leto dni star otrok, med požarom pa je v taborišču prišlo do protestov. Vodstvo taborišča se je domnevno odločilo, da med požarom zapre vrata taborišča, namesto da bi jih odprlo. Grški mediji, ki so jih povzeli tudi naši nacionalni mediji, včeraj v dnevnoinformativnem OFF programu pa tudi vedno vaš Radio Študent, so poročali, da so požar zanetili migranti sami. Neodvisni grški mediji so nato razkrili, da je požar nastal nenamerno, domnevno kot posledica kratkega stika v žarnici. 

Grška vlada povozila sodišče, prosilci za azil ostajajo ujeti v taboriščih na otokih
 / 25. 4. 2018

Migrantsko taborišče Moria je najbolj preobremenjeno taborišče na Egejskih otokih. Trenutno v Morii po nekaterih ocenah živi skoraj 13 tisoč ljudi, kar je več kot štirikrat več od dejanskih kapacitet, ki jih taborišče premore. Tako imenovana žarišča - hotspots - na Egejskih otokih, med katerimi je tudi Moria, so nastala kot posledica dogovora med Evropsko unijo in Turčijo marca leta 2016. Dogovor, katerega namen je bil ustaviti - ali pa, kot se je izkazalo, vsaj omejiti - prihode migrantov po Balkanski poti, je med drugim določil tudi omejitev gibanja za migrante, ki prispejo na grške otoke. Migrantom je prepovedan in onemogočen odhod z otokov, dokler je njihova prošnja za azil še v obravnavi, kar lahko traja več kot dve leti. Omejitev gibanja na otokih razloži Anna Clementi, članica kolektiva Along the Balkan Route:

Izjava

Edini način, da lahko migranti, katerih prošnja za azil še ni zaključena, zapustijo otoke, je, da so obravnavani kot posebno ranljivi. To je po mnenju Clementi med migranti povzročilo nekakšno tekmovanje v viktimizaciji, ki je imela kar najhujše posledice:

Izjava

Novinar spletnega portala Athens Live, Tassos Morfis, razloži, na kakšen način so grški mediji poročali o požaru.

Izjava

Da požara niso povzročili migranti sami, so razkrili šele neodvisni mediji. 

Izjava

O prisilnih izselitvah v atenski Exarcheii
 / 5. 9. 2019

Grška vlada je po požaru zasedala več kot štiri ure, nato pa javnosti naznanila načrt za spremembo azilnih postopkov. Med drugim so obljubili, da bodo do konca leta 2020 v Turčijo deportirali deset tisoč migrantov. Postopek vračanja migrantov v Turčijo sicer predvideva že prej omenjeni dogovor med Evropsko unijo in Turčijo iz leta 2016, toda v času bolj leve Sirizine vlade se ni aktivno izvajal. Nova desna grška vlada pod vodstvom Kiriakosa Micotakisa je naznanila, da bodo pri sledenju navodilom Evropske unije bolj dosledni. Micotakis je po požaru očitajoče poudaril, da je bilo v času Sirizine vlade v Turčijo deportiranih “le”1800 migrantov. Grška vlada je že zaprosila za nova sredstva Evropske agencije za obmejno in obalno stražo Frontex. Reformam, ki jih obljublja Micotakis, so v Evropski uniji enoznačno zaploskali.

Poleg tega, da bo deportiranih deset tisoč migrantov, je vlada obljubila tudi, da bo migrante, ki so trenutno ujeti v žariščih na Egejskih otokih, prerazporedila po trinajstih grških regijah in vzpostavila taborišča tudi na celini, ki sicer že obstajajo. Nevladne organizacije, ki delujejo v taboriščih na otokih, so že od vzpostavitve žarišč zahtevale, da se migrante iz prenapolnjenih taborišč premesti tudi na celino. Trenutni vladni načrt, bi za prestavitev migrantov iz prenapolnjenih taborišč na otokih zahteval, da je premeščenih več kot deset tisoč ljudi. Nevladne organizacije tako ostajajo skeptične do obljube, da bo do tega zares prišlo, razloži Morfis:

Izjava

Dodaten problem pa predstavlja tudi dejstvo, da taborišča na celini niso nič bolje organizirana kot žarišča na otokih. Kot poudari Clementi, je večina taborišč na celini postavljena zasilno, v prostorih starih tovarn ali v nekdanjih vojaških bazah, in tako niso primerna za dolgotrajnejše bivanje:

Izjava

V odzivu na požar v taborišču Moria je skupina nevladnih organizacij, med katerimi so Alarm Phone, Welcome to Europe in Mare Liberum, zapisala, da do požara ni prišlo zaradi nesreče, ampak zaradi sistemske ignorance problema prenapolnjenosti taborišč. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo do take nesreče prišlo. Kot v zaključku današnjega OFFsajda pove Morfis, smrtne žrtve v prenapolnjenih žariščnih taboriščih niso redkost:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.