Pokopališča Šentvidčani Jankoviću ne dajo

Aktualno-politična novica
18. 6. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Ljubljanska občina je sprožila razlastitveni postopek za pokopališče v Šentvidu, ki je v lasti Župnije Šentvid nad Ljubljano, upravlja pa ga Javno podjetje Žale. V četrtni skupnosti, župniji in Društvu Blaž Potočnikova čitalnica razlastitvi ostro nasprotujejo. Prav tako razlastitvi nasprotujejo v Nadškofiji Ljubljana. Prebivalci Šentvida so zato v nedeljo pričeli zbirati podpise proti razlastitvi.

Za zdaj v tem postopku najbolje kaže Mestni občini Ljubljana, krajše MOL, ki ji je na prvi stopnji upravna enota ugodila. Župnija se je na to že odločitev pritožila. Do sprožitve razlastitvenega postopka je prišlo po tem, ko se na ljubljanski občini s šentviškim župnikom Ivanom Jagodicem niso mogli dogovoriti o nujnih naložbah na tamkajšnjem pokopališču. Na MOL-u sicer trdijo, da bi do razlastitve prišlo v vsakem primeru, saj je to v skladu z Zakonom o pogrebni in pokopališki dejavnosti iz leta 2016. Ta zakon občinam, ki niso lastnice pokopališča, nalaga, naj v desetih letih od uveljavitve zakona poskrbijo, da vsa zemljišča, na katerih so pokopališča, preidejo v občinsko last.

V svetu Četrtne skupnosti Šentvid so MOL-u predlagali ustavitev postopka razlastitve. Kot glavni argument navajajo, da bi bilo veliko koristneje denar nameniti nakupu dodatnega zemljišča za širitev pokopališča kot izplačevati odškodnino v razlastitvenem postopku. Več pojasni Alojz Hitij iz Četrtne skupnosti Šentvid:

Izjava

Svoje argumente proti razlastitvi šentviškega pokopališča imajo tudi v Društvu Blaž Potočnikova čitalnica v Šentvidu, kjer se bojijo predvsem uničenja kapele, ki spada v ozemlje razlastitve. Več Brane Kopač iz Društva Blaž Potočnikova čitalnica:

Izjava

Po njihovem mnenju je kapela že osemsto let v lasti Župnije Šentvid ter ima vrednost kulturne dediščine:

Izjava

Prebivalci četrtne skupnosti Šentvid so z Župnijo in Društvom Blaž Potočnikova čitalnica v nedeljo organizirali podpisovanje peticije proti razlastitvi šentviškega župnišča. Pojasni Brane Kopač:

Izjava

Na podpisovanje peticije se je odzval tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki meni, da je v zadevi razlastitve šentviškega pokopališča prišlo do nesporazumov s četrtno skupnostjo in neukrepanja župnika:

Izjava

Razlastninjenje vseh pokopališč in njihov prehod v last občine sta zapisana v Zakonu o pogrebni in pokopališki dejavnosti, krajše ZPPDej, v 63. členu. Če citiramo:

“Občine zagotovijo izvajanje 24-urne dežurne službe in pokopališko dejavnost v skladu s tem zakonom najpozneje v enem letu od uveljavitve tega zakona. Ne glede na prejšnji stavek občina, ki ni lastnik pokopališča ali nima urejene razpolagalne pravice, za upravljanje pokopališča uporablja določila zakona, ki ureja gospodarske javne službe in zagotovi izvajanje pokopališke dejavnosti v skladu s 27. členom tega zakona najpozneje v desetih letih od uveljavitve tega zakona.”

Ta zakon je sicer še vedno v ustavni presoji, ki jo je vložil MOL. Župan Janković je takrat v njem videl nevarnost liberalizacije trga pogrebnih dejavnosti.

Mnenje o razlastitvi je izrazil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki meni, da je last pokopališča dedna pravica župljanov:

Izjava

A kaj le dedna pravica, po njegovem mnenju je pomemba ljudska volja, ki je na območju Četrtne skupnosti Šentvid pokazala, da pokopališča ne da. Po besedah nadškofa Zoreta se bodo poslužili vseh pravnih poti, da pokopališče ne pristane v občinski lasti:

Izjava

Podobno mnenje ima tudi šentviški župnik Ivan Jagodic, ki je razlastitev oklical za podržavljanje, s čimer, pa pravi, da v preteklosti nimamo dobrih izkušenj:

Izjava

Jabolko spora pa predstavlja tudi širitev pokopališča, a spor izgleda kot velik nesporazum med občino in župnijo. Obe strani si namreč želita širitve pokopališča, kar lahko občina omogoči le z dovoljenjem države in razlastitvijo pokopališča. Država z dovoljenjem za širitev na območje, kjer velja državna uredba o vodovarstvenem območju, ki posebej prepoveduje širitev pokopališč v Šentvidu, zavlačuje. Več Zoran Janković:

Izjava

Janković v predlogu, po katerem bi bili občina in župnija v najemodajalskem odnosu, ne vidi smisla. Meni namreč, da je najprimernejše za upravljanje pokopališča Javno podjetje Žale:

Izjava

Včeraj so v uri in pol župljani zbrali okoli 500 podpisov, zbiranje pa bodo nadaljevali ob prihodnjih nedeljah. Peticijo in predloge Župnije župan Jankovič z veseljem pričakuje. Ko bo ta prišla v njegove roke, pa bomo o situaciji izvedeli več.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness