Politični meceni, dobrodošli!

Oddaja
9. 7. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Bolgarski parlament je odstranil omejitve za privatne donacije  političnim strankam. Spremembe, ki jih je sprožila stranka Državljani za evropski razvoj Bolgarije, krajše GERB, ki jo vodi premier Bojko Borisov, bodo najverjetneje začele veljati že to poletje. Povod za javno obravnavo se je začel z razkritjem nepravilnosti ministrstva za finance, ki je posameznim strankam namenjalo več finančnih sredstev, kot je to predvideno glede na število volilnih glasov. Pojasni bolgarski novinar Atanas Čobanov.

Izjava

Razkritja so sprožila ogorčenje v Bolgariji, zato so bile večje politične stranke primorane vrniti več kot 7 milijonov evrov v državno blagajno. Vlada je zatem predlagala zmanjšanje subvencije na 1 lev na glas. Izgubo finančnih sredstev pa bo uravnavala z ukrepi, ki so bili sprejeti v četrtek in ki vsebujejo odpravo trenutne zgornje meje 5 tisoč evrov, ki jih lahko stranke prejmejo od zasebnih podjetij. 

Kaj ta zakon pomeni za prihodnost bolgarskega političnega pluralizma? 

Izjava

Kot že izpostavi Čobanov, možnost neomejene donacije podjetij in zasebnikov lahko privede do nezdrave združitve političnih in poslovnih interesov ter poveča korupcijo, ki je v tej državi po raziskavah bolgarske podružnice Transparency International že na najvišji stopnji v Evropski uniji. 

Izjava

Ne glede na to, da je spremembo parlament potrdil, lahko predsednik države Rumen Radev še vedno vloži veto. V tem primeru pa lahko le-tega parlament zavrne, vendar za to potrebuje absolutno večino. Več o tem nam pove Daniel Smilov:

Izjava

Druga možnost, sicer manj verjetna, pa je pritožba s strani opozicijskih strank na ustavnem sodišču. 

Izjava

V primeru sprejetja spornega zakona bo za opozicijske socialiste in druge manjše politične stranke ta pomenil drastičen padec sredstev. 

Izjava

Na drugi strani bodo določeni politični akterji proslavljali, kot pravi Čobanov, “legalno korupcijo”. 

Izjava

Poleg visoke stopnje korupcije bolgarsko demokracijo obremenjuje tudi pomanjkanje neodvisnih in svobodnih medijev. 

Izjava

Nevladne organizacije so že prejšnji mesec opozorile, da bi zmanjšanje državnih subvencij povzročilo velik udarec za politični pluralizem, saj bi manjše stranke, ki niso povezane s podjetji, izgubile edini vir financiranja. Neomejene donacije podjetij in zasebnikov povzročajo nezdravo združitev političnih in poslovnih interesov ter povečujejo možnosti za korupcijo, ki je v Bolgariji ne primanjkuje. 

Offsajd je pripravila vajenka Anja.

 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness