Poljsko umirjanje žogice

Oddaja
10. 1. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Poljski premier Matuesz Morawiecki je izvršil korenite spremembe v poljski vladi. Zamenjal je devet ministrov. Med drugim so službo izgubili minister za obrambo Antoni Macierewicz, minister za zunanje zadeve Witold Waszczykowski in okoljski minister Jan Szyszko. Nove ministre imajo tudi na finančnem, notranjem, zdravstvenem, infrastrukturnem, tehnološkem in razvojnem ministrstvu. Spremembe v vladi je Morawiecki izvedel le nekaj ur pred sestankom s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Mateusz Morawiecki je decembra lani na položaju poljskega premierja zamenjal Beato Szydlo. Ta je odstopila po notranjih pritiskih s strani vladajoče stranke Zakon in pravičnost, ki jo vodi nekdanji poljski premier Jaroslaw Kaczynski. V času premierke Beate Szydlo je bila splošno sprejeta interpretacija, da niti znotraj stranke dejansko vleče konzervativni Kaczynsky. Kadrovske spremembe v vrhu stranke sicer dajejo vtis premika v bolj liberalno smer. Kljub temu pa Gavin Rae, sociolog na univerzi Kozminski v Varšavi, meni, da je Kaczynski še vedno najvplivnejša oseba v poljski politiki in da se menjave dogajajo pod njegovo taktirko.

Rae razloge za menjave postavi v kontekst zaostrovanja odnosov z Evropsko unijo. Z zamenjavami ministrov se Poljska v javnosti skuša pokazati kot zgledna članica unije.

Izjava

Minister za obrambo Antoni Macierewicz je v času svojega mandata zamenjal veliko število visokih oficirjev v poljski vojski, zaradi česar si je nakopal očitke o političnem vmešavanju v vojsko. Poleg tega je pod okriljem ministrstva za obrambo ustanovil novo enoto s 50.000 prostovoljnimi vojaki, ki pa ne odgovarja generalštabu, temveč neposredno obrambnemu ministrstvu. Pojasni Rae.

Izjava

Novi poljski minister za obrambo je postal nekdanji minister za notranje zadeve Mariusz Blaszczak. Rae Blaszczaka vidi kot enega najtesnejših zaveznikov Jaroslawa Kaczynskega.

Izjava

Zunanji minister Witold Waszczykowski je s svojimi kontroverznimi izjavami poslabšal poljske odnose z Nemčijo in Evropsko unijo. Od Nemčije je zahteval odškodnino zaradi posledic druge svetovne vojne, Evropsko unijo pa so zmotile reforme pravosodnega sistema.

Izjava

Waszczykowskega je na zunanjem ministrstvu zamenjal Jacek Czaputowicz, za katerega Rae meni, da lahko z blažjo retoriko stabilizira odnose med Poljsko in Evropsko unijo.

Izjava

Zamenjani okoljski minister Jan Szyszko pa je z znatnim povečanjem sečnje dreves v okoljsko zaščiteni Beloveški pušči dal Evropski komisiji povod za sprožitev preiskave na Sodišču Evropske unije.

Izjava

Szyszkova zamenjava je Henryk Kowalczyk, od katerega Rae ne pričakuje radikalnih sprememb v politiki, ki jo je vodil njegov predhodnik.  

Izjava

Navkljub zamenjavam ministrov Rae ne pričakuje odmikov od dosedanjih poljskih politik. Opozarja tudi na težaven položaj Evropske unije v postopku proti Poljski zaradi domnevnih kršitev načel pravne države.

Izjava

Večino niti v poljski politiki sicer še vedno vleče predsednik stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski. Med drugim je bil Kaczynski osrednja figura pri odstopu poljske premierke Beate Szydlo decembra 2017.

Izjava

Podobno kot Szydlo tudi Morawiecki ni vpliven znotraj vladajoče stranke. Do prevzema vodenja vlade ni bil član poljskega parlamenta, stranki Zakon in pravičnost pa se je pridružil pred kratkim. Rae opozarja, da lahko Kaczynski Morawieckega brez težav razreši s položaja poljskega premiera.

Izjava

Poljska vlada se po sprejetju kontroverznih reform na področjih pravosodja in vojske premika v fazo utrjevanja svojega položaja. Med razlogi za imenovanje Morawieckega je tudi to, da je Morawiecki po mnenju Kaczynskega primernejši kandidat za izboljšanje poljskih odnosov z Evropsko unijo, meni Rae.

Izjava

Morawiecki ima zaradi svoje preteklosti veliko povezav v finančnem sektorju. S pomočjo teh povezav si poskuša utrditi svoj položaj, trdi Rae.

Izjava

Poljsko vlado v času do naslednjih volitev čaka predvsem utrjevanje položaja, saj so vse kontroverzne reforme izpeljali že na začetku mandata.

Izjava

Offsajd je pripravil vajenec Danijel.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness