Poskus pravokacije s plakati

Aktualno-politična novica
11. 2. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

V kraju Boljunec ali Bagnoli della Rosandra v občini Dolina danes organizirajo protifašistično srečanje Za mir, spoštovanje in sožitje v odziv na včerajšnje plakatiranje neofašističnega gibanja CasaPound. Njegovi pripadniki so po več italijanskih mestih na meji s Slovenijo, tudi po krajih, kjer živi slovenska manjšina, kot so Milje, Boljunci in Opčine, ponoči obesili plakate s svojim logotipom in napisom »Titovi partizani, nečastneži in morilci«. Podobne akcije je CasaPound že izvajala, prav tako datum akcije izobešanja plakatov ni naključen. Obesili so jih na dan spomina na fojbe in eksodus, ko se v Italiji spominjajo žrtev povojnih pobojev. 

CasaPound je bila ustanovljena pred 17-imi leti, svoj navdih pa črpa iz shizofrene mešanice ksenofobije in rasizma, a hkrati tudi marksizma s ščepcem liberalizma. Člani gibanja se na političnem kompasu sami umeščajo na ekstremni višji center, kar koli že to pomeni.

Aljoša Fonda, novinar Primorskega dnevnika, plakatiranje postavi v perspektivo večkratnih podobnih dejanj gibanja CasaPound.

Opravičilo predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija za govor v Bazovici
 / 12. 2. 2019

izjava 

CasaPound ni še nikoli prejela enega odstotka glasov na volitvah, pa naj je šlo za volitve v evropski ali italijanski parlament ali pa regionalne svete. Najmočnejši so v pokrajini Lacij, kjer so na volitvah za pokrajinski svet leta 2018 prejeli 1,68 odstotka glasov. V tem smislu niti niso zares politična organizacija, temveč prej organizacija, namenjena širjenju političnih sporočil z lastno založbo Altaforte, v časopisu, na radiu ali na YouTubu. Moč CasaPound tako temelji bolj na vznemirjanju ljudi in javnem objavljanju sporočil, osnovanih na zgodovinskih lažeh, ter poskusu njihove legitimizacije. 

izjava 

Njihova dejanja, ki vzbudijo pozornost slovenske javnosti, so predvsem lepljenje plakatov na javnih mestih ob datumih, pomembnih za slovensko manjšino, ter shodih, ki se jih udeleži desetkrat več antifašistov kot pa pripadnikov CasaPound. Na primer: Vsedržavno združenje partizanov Italije oziroma Tržaški pokrajinski odbor je januarja organiziral shod po Gorici s petstotimi udeleženci v odziv na dogodek gibanja CasaPound, ki je v mestni hiši organiziralo prireditev s petdesetimi udeleženci. Fonda tako opozarja, da je namen CasaPound ohranjanje medijske pozornosti s provokacijami, in opozori, da mediji ne bi smeli precenjevati njene moči, ko se odločajo, kako poročati o tej organizaciji. 

izjava 

Fonda opozarja, da so netočne izjave uveljavljenih politikov nevarnejše od provokacij CasaPound, na primer vsakoletne izjave na prireditvi v Bazovici ob spominu na žrtve fojb.  

izjava 

Prireditev v Bazovici politiki namreč vsako leto izkoristijo za nabiranje političnih točk na račun različnih kolektivnih spominov.

Casa Pound
Anonymous
 / 3. 11. 2018

izjava  

Naslednja priložnost za provokacije bo letos 13. julija, ob stoti obletnici požiga slovenskega narodnega doma v Trstu. Potekajo namreč razprave, da bi italijanska vlada celotno stavbo končno vrnila slovenski manjšini. Tako bi lahko v poslopju poleg že obstoječe narodne in študijske knjižnice slovenske manjšine, ki se nahaja v pritličju, zaživele še druge slovenske kulturne ustanove. Pred požigom fašistov so v Narodnem domu med drugim prebivali slovenska hranilnica, telovadno društvo Sokol in gledališče, požig leta 1920 pa označujemo za eno prvih protislovanskih dejanj italijanskih fašistov. Tatjana Rojc, predstavnica slovenske manjšine v italijanskem senatu, pojasni poskuse revizionizma glede požiga Narodnega doma.  

izjava 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness