Pravda za koga?

Oddaja
26. 11. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Več kot dvajset mesecev po sumljivi smrti Davida Dragičevića v Banjaluki so končno začeli delati sodni mlini Republike Srbske. Truplo 21-letnega študenta ekonomije je bilo najdeno en teden po njegovem izginotju v prestolnici manjše entitete Bosne in Hercegovine, kljub očitnim znakom nasilja pa so preiskovalci hitro presodili, da ni suma kaznivega dejanja in gre za nesrečo oziroma za samomor. Dragičević naj bi tako v noči na 18. marec 2018 padel z mostu, policija pa se ni zmenila za prijave občanov, ki so opozarjali na pretep, v katerem naj bi bil nekaj ur pred tem udeležen Dragičević ali Đakac, kot so Davida poznali prijatelji in ljubitelji njegove rap glasbe.

Civilnodružbeno gibanje Pravica za Davida ali kako rešiti zamolčane umore v RS
 / 5. 12. 2018

Dva dni po najdbi trupla so se Banjalučani prvič zbrali na osrednjem Trgu Krajine in tam pod sloganom ‘Pravda za Davida’ vztrajali vsak dan v velikih številkah vse do 25. decembra, ko jih je lokalna policija nasilno pregnala in prepovedala nadaljnje shode. Ob vrhuncu protestov, ki so zahtevali transparentnost pri delu policije, ki so ji očitali malomarnost v najboljšem primeru in namerno prikrivanje dejstev v najslabšem, se je v središču mesta zbralo 40 tisoč ljudi.

Dvajset mesecev pozneje pravice za Davida še vedno ni. Omenjeni sodni mlini, ki so jih pognali danes, pa ne bodo mleli morebitnih morilcev ali policistov, ki so tepli neoborožene protestnike, pač pa ravno njih; udeležence protestov. Obtožena štiriindvajseterica bi danes morala imeti prva zaslišanja, a bo sojenje počakalo še kak dan, saj ministrstvo za notranje zadeve ni dostavilo potrebnih dokazov. Govori Aleksandar Trifunović, urednik banjaluškega spletnega portala Buka.

Izjava

Milica Pralica, novinarka banjaluškega portala Oštra nula, opozarja, da je omenjena 24-erica le prva množica, ki čaka na sojenje zaradi udeležbe na protestih. Oče Davida Dragičevića je po prepovedi protestnikov pobegnil v tujino. Trenutno naj bi bil v Avstriji, za razliko od Davidove matere pa naj se proti njemu zaenkrat ne bi pripravljala obtožnica.

Izjava

Trifunović pojasnjuje, da je množica obtoženih izbrana po ključu prepoznavnosti. Gre za eno večjih tovrstnih sojenj, nazadnje pa so bili takšni postopki zagnani v času po socialnih protestih v Bosni in Hercegovini leta 2014. A takratni protesti so se vidneje godili v Federaciji Bosne in Hercegovine, v Republiki Srbski pa v manjši meri. 

Za razliko od masovnih lanskoletnih demonstracij ‘Pravda za Davida’ pa je danes negodovanje nad delom tožilstva in sodišča javno izrazila le peščica meščanov.

Bosna in Hercegovina po prevzemu predsedstva Milorada Dodika
 / 21. 11. 2018

Izjava

Tožilstvo 24-erico bremeni organiziranja neprijavljenega protesta ter motenja javnega reda in miru. Na zatožni klopi sta se našla tudi dva poslanca skupščine Republike Srbske Nebojša Vukanović in Draško Stanivuković, ki trdita, da sta kriva izključno udeležbe demonstracij.

Izjava

Okrožno javno tožilstvo je sicer vložilo obtožnico proti neznanim storilcem, ki jih bremeni, da so Davida Dragičevića potisnili ali pregnali v skok v reko. Poseben parlamentarni odbor je prav tako zaključil, da je bil Dragičević umorjen, a poročila skupščina ni sprejela. Trifunović opozarja na zaskrbljujočo tišino odgovornih organov glede preiskave.

Izjava

bosna
Povolilna Bosna in Hercegovina
 / 12. 10. 2018

V Republiki Srbski vladajoča Zveza neodvisnih socialdemokratov, bolje poznana pod kratico SNSD in poosebljena v liku in delu aktualnega člana tričlanskega predsedstva Bosne in Hercegovine Milorada Dodika, popolnoma nadzoruje vse nivoje oblasti, zato tudi množično nezadovoljstvo državljanov ne ogroža njihove dominance. Hkrati je vsak nasprotnik vladajoče nomenklature instantno označen za nasprotnika vlade, ki svojo legitimnost črpa iz domnevne stalne grožnje, ki visi nad Republiko Srbsko, ki prisega na povojno Daytonsko ureditev Bosne in Hercegovine, vsako odstopanje od tega pa vodi v nevarnost unitarizma in prevlado Sarajeva.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.