Preživetvene strategije

Oddaja
3. 10. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide že več ur obravnava predlog zakona o socialnovarstvenih prejemkih. Ministrica za delo iz vrst SMC-ja Ksenija Klampfer vztraja, da je podpora zakonu »za zdaj« zagotovljena. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na prejšnji seji, ki je bila prekinjena, tako predstavilo višino trasferjev in olajšav, ki jih bodo po ukinitvi dodatka za delovno aktivnost prejemali določeni tipi družin. V poslanski skupini Levica menijo, da gre za protisocialen ukrep, ki bo prizadel tiste, ki so že tako najbolj ranljivi. Tudi iz skupine Socialnih demokratov so povedali, da novele zakona ne podpirajo, saj menijo, da se bo zaradi omenjenega ukrepa revščina v Sloveniji samo povečala. Slovenska demokratska stranka pa je izkazala zaupanje vladnemu predlogu. Iz tega stališča bržkone izvira tudi samozavest Klampfer, ki trdi, da predlog, ne glede na nasprotovanje, uživa zadostno podporo. Stališče stranke SDS povzema Karmen Furman.

Izjava

V številnih nevladnih organizacijah zakonu nasprotujejo. Kar šestdeset jih je včeraj pozvalo poslance, naj zakona ne podprejo. Od teh jih je deset pred poslopjem parlamenta danes opozarjalo, da bo ukrep prizadel najšibkejše. Opozarjajo tudi na položaj mater samohranilk in drugih gospodinjstev z nizkimi dohodki, v katerih je zaposlena samo ena oseba. Opozorili so, da bo s tem ukrepom več kot štiri tisoč družin izgubilo ali prejemalo nižjo socialno pomoč.

Predstavnice Inštituta 8. marec so predale državnemu zboru poziv proti ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, češ da bo zgolj povečal razlike med bogatimi in revnimi. Iz inštituta so opozorili tudi na dejstvo, da enostarševske družine predstavljajo četrtino vseh družin v Sloveniji in da gre v 80 odstotkih primerov za matere samohranilke. Po njihovih navedbah vsaka četrta enostarševska družina živi pod pragom tveganja revščine. Tudi iz Zveze prijateljev mladine so povedali, da na ta način vlada ne udarja le po nezaposlenih, ampak po tistih zaposlenih, ki imajo tako nizke plače, od katerih se ne morejo preživljati. Poudarjajo, da bo ta ukrep pomenil za mati samohranilko z minimalno plačo in dvema otrokoma, ki se šolata, mesečno 205,11 evra manj.  

Predlagane spremembe pokojninske zakonodaje
 / 14. 3. 2019
Ministrica meni, da zakon, kakršen je, sicer uveden leta 2012 v času gospodarske krize, ne prinaša želenih učinkov, tistih,  zaradi katerih je bil uveden, saj po njenem ne pomaga k aktivnemu iskanju zaposlitev. Besedo ima Ksenija Klampfer.

Izjava

Na visoko gospodarsko rast se nasprotno sklicujejo tudi v Levici. Govori Matej T. Vatovec.

Izjava

V Levici so tako na odboru DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide vložili zahtevo za umik omenjene točke iz dnevnega reda, kar jim ni uspelo, saj so v odboru s šestimi glasovi proti trem izglasovali, da se obravnava zakona ne bo umaknila iz dnevnega reda. 

Iz Levice so se sklicevali na 4. in 5. člen poslovnika, ki pravi, da poslanci morajo biti seznanjeni s predlogom ter da morajo dobiti zahtevana gradiva, ki jih po besedah poslanca Vatovca ni bilo. Moti jih, kot navajajo tudi, da iz ministrstva niso dostavili konkretnih podatkov, koga vse bi ukinitev dodatkov prizadela. Opozorili so, da bo več kot 23 tisoč ljudi prejelo bistveno nižjo socialno pomoč ali pa bodo pravico do pomoči popolnoma izgubili.

Izjava

Da bi predlog dobil zeleno luč odbora, bi ga moral podpreti vsaj še del opozicije ali bi se ta morala vzdržati glasovanja. 

Ministrstvo ukinitev dodatka za delovno aktivnost utemeljuje na podlagi tega, da bi se ta skupaj s socialno pomočjo preveč približala minimalni plači, s čimer pa naj bi prejemnike odvračali od aktivnega iskanja dela. 

Izjava

Obe strani se sklicujeta na »zgodovinsko gospodarsko rast«; ministrica pravi, da je zaradi tega dovolj delovnih mest, v Levici opozarjajo, da te zgodovinske gospodarske rasti revni ne čutijo ter da jih ta ukrep dela bolj revne. Tokrat so na stran Levice stopili tudi Socialni demokrati. Besedo ima Matej Koprivc.

Izjava 

Levica bo tako najverjetneje še enkrat neuspešna, vlada pa je še enkrat pokazala, da je pripravljena pri uveljavljanju politik iti ne le okoli koalicijsko-opozicijske Levice, ampak tudi okoli Socialnih demokratov, ki imajo v vladi lastne ministre. Na desnici so vedno na voljo glasovi podpore. Ob vsej famozni gospodarski rasti, tisti najrevnejši, ki je do sedaj niso čutili, jo bodo sedaj, ampak ne tako, kot bi si želeli. 

OFFsajd je, z Antunovo pomočjo, pripravila Anja.  

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness