Pred Vučićem ni Spasa

Oddaja
vucic, sapic, brnabic
10. 5. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Srbska napredna stranka in Srbska patriotska zveza se združujeta. Predsednik države in napredne stranke, bolje znane po kratici SNS, Aleksandar Vučić se je danes z vodjo patriotske zveze, krajše SPAS, Aleksandrom Šapićem sestal na prvem uradnem pogovoru o združitvi. Vučić želi z združitvijo utrditi oblast SNS-a v Beogradu pred volitvami naslednje leto. Prav tako naj bi želel s pridružitvijo SPAS-a, ki ima bazo v Beogradu, pritisniti na neposlušne beograjske člane SNS-a.

Imenovanje nove vlade Republike Srbije
 / 26. 10. 2020

Šapić je župan Novega Beograda, ene od 17 beograjskih občin, v nacionalnem parlamentu pa ima njegova stranka deset sedežev in skupaj z Vučićevo stranko ter Socialistično stranko tvori vladno koalicijo. Šapić, nekdanji uspešen vaterpolist, je stranko leta 2018 povzdignil na nacionalni nivo in jo profiliral kot desno alternativo SNS-u. Lani je tako prvič prišla tudi v skupščino. Toda patriotska zveza je ves čas delovala kot kooperativna opozicija, kar pomeni, da je bolj kot proti vladi delovala skupaj z njo proti opozicijskim strankam. Šapić je sicer še leta 2018 zavračal možnost sodelovanja z SNS-om pri skupnem upravljanju Beograda. Citiramo: “Četudi bi bil sveti Peter, ne župan, tu dogovora več ni.”

SPAS je relativno nova in majhna stranka, sploh v primerjavi s kolacijskima partnericama SNS-om in socialisti. Adut, ki ga ima SPAS pri združevanju strank v rokavu, je prav strankin predsednik Aleksandar Šapić. Njegova priljubljenost je namreč po javnomnenjskih anketah visoka, posebej dobro javno podobo ima prav v Beogradu, kjer javnomnenjske ankete SNS-u zaenkrat ne napovedujejo gladke zmage na naslednjih volitvah. Pojasni Vujo Ilić, raziskovalec na Inštitutu za filozofijo in družbeno teoriji na beograjski univerzi. 
 
Izjava

Glavni vir prihodkov SPASA so javne finance, katerih priliv se je povečal po vstopu stranke v vladno koalicijo.

Izjava

V javnosti se Šapić kaže kot morebitni prihodnji župan celotnega mesta Beograd in ne le ene njegovih občin.

Izjava

Vendar je Šapić v zadnjih mesecih izkazoval interes tudi za funkcije v državni politiki. Kakšno vlogo si bo izboril, je tako še stvar pogajanj o združitvi strank.

Izjava

Aleksandar Vučić: Premier, predsedniški kandidat
 / 22. 2. 2017

Vučić naj bi po eni od interpretacij, ki so se uveljavile med srbskimi političnimi analitiki, z združitvijo strank prav tako želel prirezati peruti Nebojši Stefanoviću, trenutnemu obrambnemu ministru, ki si je v beograjskih odborih stranke SNS pridobil velik vpliv. SNS namreč svojo oblast izvaja prek neštetih odborov stranke, ki segajo od ravni ulic in četrti do državne ravni.

Izjava

Po mnenju Ilića pa bi lahko imelo združevanje strank nezanemarljiv vpliv tudi na javno ideologijo SNS-a, ki pri naslavljanju volivcev za stranko sicer nikdar ni bila osrednjega pomena. 

Izjava

Če naj bi bila premierka Ana Brnabič všečna predvsem evropskim zunanjepolitičnim partnerjem Srbije in je poosebljala liberalno fasado SNS-a, je po mnenju Ilića s priključitvijo SPASA mogoče pričakovati počasno krhanje te sicer že tako precej prozorne fasade.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.