Predaja Asklepijeve štafete

Aktualno-politična novica
18. 1. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Zdravniška zbornica Slovenije je izvolila novo predsednico. Drugi krog volitev se je zaključil z zmago nekdanje varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek-Travnik. Ta je v tekmi za vodstvo zbornice premagala dosedanjega predsednika Andreja Možino. Pri tem je šlo za ponovitev volilnega procesa, ko je prvi poskus v pomladi 2016 zaradi nedoseženega kvoruma propadel. Zdravniška zbornica sicer v imenu države regulira zdravniški poklic, upravlja z licencami, sodeluje pri pripravi in potrjevanju zakonodaje ter urejanju pripravništva in programov podiplomske strokovne specializacije.

O vlogi zbornice več pove predsednica združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva Nevenka Lekše:

Izjava

Iz javnosti dostopnih programov kandidatov je razvidno, da oba naslavljata probleme stroke v zvezi z mobilnostjo, zaposlovanjem in delovnimi pogoji kot tudi izboljšanje medgeneracijskega in medsektorskega sodelovanja. Najbolj razvidna razhajanja pa so ravno glede razumevanja družbene vloge zdravstvenega sistema, kjer Čebašek-Travnik kot cilj navaja učinkovit in vsem dostopen javni zdravstveni sistem, Možina pa med programske točke uvršča krepitev zasebnega zdravstva.

Da gre pri menjavi vodstva zbornice tudi za spremembo prioritet organizacije v odnosu do vprašanja javnega ali zasebnega modela zdravstvene oskrbe, verjame tudi Metod Mezek, predsednik Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije:

Izjava

Lekše je z izzidom volitev zadovoljna, zakaj, pojasni v nadaljevanju:

Izjava

Nova predsednica tako v svojem programu kot v medijskih nastopih v času pred volitvami ni zavzela jasnega stališča do zasebnega zdravstva. Kljub temu je verjetno, da ne bo nadaljevala prakse dosedanjega predsednika in poraženca v tokratnih volitvah Andreja Možine. Ta je v svojem programu izkazoval precejšnjo naklonjenost zasebnemu zdravstvu, kar je skladno z njegovim vodenjem zbornice v iztekajočem se mandatu. Več o tem Lekše:

Izjava

Možina funkcijo predsednika zapušča nedolgo po tem, ko je zbornica presenetila z vložitvijo pritožbe na Evropsko komisijo zoper Slovenijo. V pritožbi Zdravniška zbornica državo obtožuje neupravičene pomoči državnim bolnišnicam. Za ponazoritev konteksta, v katerem Čebašek-Travnik prevzema vodstvo zbornice, prisluhnimo zaključnemu komentarju Nevenke Lekše o pritožbi Evropski komisiji:

Izjava

 

Offsajd je pripravil vajenec Natan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness