PREDSEDNIŠKE VOLITVE V SRBIJI

Aktualno-politična novica
Tomislav Nikolić
21. 5. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

Delno nepričakovana izvolitev voditelja Srbske napredne stranke Tomislava Nikolića, ki je premagal dosedanjega predsednika in voditelja vladajoče Demokratske stranke Borisa Tadića, je za seboj potegnila kup vprašanj. Kakšen bo odnos nacionalista in bivšega člana radikalov Niklolića do Evropske unije oziroma integracije Srbije v to mednarodno zvezo. Kaj njegove izvolitev pomeni za določene manjšine v Srbiji, ki se jim že zdaj godi slabo. Kaj bo z formacijo nove vlade, za katero je mandat dobila Tadićeva Demokratska stranka, čeprav je Nikolićeva Srbska napredna stranka dobila največ glasov na parlamentarnih volitvah, vendar pa na začetku niso našli zadostne podpore pri drugih parlamentarnih strankah. Jeziček na tehtnici pa bo Srbska socialistična stranka, za katero je možno, da zna po Nikolićevi zmagi vstopiti v koalicijo z Napredno stranko Srbije in Demokratsko stranko Srbije Vojislava Koštunice. Kaj pomeni izvolitev Nikolića za odnose med Srbijo in Hrvaško. Na ta vprašanja bomo skušali odgovoriti v naslednjih 10 minutah v OFFSAJD-u. Na začetku smo govorili smo z Bojano Barlovac, dopisnico in urednico pri Balkan investigative reporting networku. Vprašali smo jo, kaj je bilo po njenem usodno za Tadićev poraz:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Glede na to, da je Nikolić po zmagi izjavil, da Srbija ne bo skrenila z evropske poti, smo novinarja Dragana Bujoševića iz časnika Politika vprašali, kako resno gre jemati te besede in kaj lahko Nikolića poleg njega samega pri tem ovira:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Bojano Barlovac smo nadalje vprašali, kakšno mnenje ima o Nikoliću in pa seveda, kaj njegova izvolitev prinaša glede formiranja nove vlade. Kot vemo, je prvi mandat dobila Tadićeva Demokratska stranka, ki ima sklenjen načelen dogovor s Srbsko socialistično stranko. Ravno ta pa bo jeziček na tehtnici, saj lahko morebiti po zmagi Nikolića vstopi v koalicijo s Srbsko napredno stranko in Demokratsko stranko Srbije. Torej, ponovno Bojana o Nikoliću in potem o formiranju nove vlade:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Nikolić je po izvolitvi glede Hrvaške dejal, da ima še veliko dela, preden bo lahko odšel v Zagreb. Povedal je še, da za Srbe in Hrvate ni potrebno, da so bratje in dodal, da bo kot predsednik osebna stališča pustil ob strani in gojil dobre odnose z vsemi. Za mnenje, kako bo izvolitev Nikolića za predsednika Srbije vplivala na odnose med Beogradom in Zagrebom, smo povprašali filozofa Žarka Puhovskega:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kakšen pa je bil odziv na hrvaškem po zmagi Nikoliča v Srbiji. Ponovno Puhovski:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Z izvolitvijo Tomislava Nikolića za srbskega predsednika se postavlja tudi vprašanje političnega odnosa do etničnih in spolnih manjšin, predvsem Romov in homoseksualcev. Navkljub bojazni pred odklonilnim stališčem novega predsednika, pa v srbski Gej strejt aliansi verjamejo, da se bo Nikolić držal strpnih stališč, ki jih je spolnim manjšinam obljubila njegova Srbska napredna stranka.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V kolikor bi Nikolićeva stranka sestavila tudi vlado, bi se po mnenju Bojane Barlovac pogoji za manjšine poslabšali:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness