Preiskava ekstremizma brez epiloga

Aktualno-politična novica
Sieg Fail

Preiskovalna komisija Državnega zbora za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin je izdala svoje zaključno poročilo, te dni se je namreč razpustila, saj ji z novim sklicem parlamenta poteče mandat. Naključje pa je hotelo, da je omenjena komisija prav te dni prejela novo poročilo obveščevalne agencije SOVA, ki tokrat na 30 straneh podrobneje opisuje dinamiko ekstremizma na vseslovenski ljudski vstaji pred Državnim zborom konec leta 2012.

Z vprašanji zakaj je poročilo prispelo tako pozno smo se obrnili na predsednico komisije za nadzor ekstremističnih skupin, Majo Dimitrovski:

izjava dostopna v posnetku oddaje

Podobno vprašanje, torej ali je SOVA obstruirala delovanje preiskovalne komisije, smo zastavili novinarju tednika Mladina, Borutu Mekini:

izjava dostopna v posnetku oddaje

Samo poročilo ostaja tajno in verjetno ne bo nikoli javno objavljeno. Kljub temu smo poklicali člana komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb - Mateja Tonina, ki je omenjeno poročilo videl, vendar ga ni želel uradno komentirati. Neuradno pa smo izvedeli, da v Sloveniji ni grožnje organiziranega ekstremizma, vendar ni mogoče izključiti osamljenega strelca po kopitu Andersa Breivika.

Samo delovanje obveščevalne agencije SOVA je bilo v preteklosti zaznamovano s političnim kadrovanjem, tsunami naj bi z imenovanjem direktorja Damirja Črnčeca sprožila Slovenska demokratska stranka. Pojasnjuje Mekina:

izjava dostopna v posnetku oddaje

Maja Dimitrovski je v zaključnem poročilu komisije prav tako zapisala, da niso imeli časa izvesti sklepa preiskati vpletenost nosilcev javnih funkcij in pripadnikov Slovenske vojske v organiziranje nasilja na protestih leta 2012. Kljub temu so našli znake, da je do te vpletenosti prišlo, nadaljuje Maja Dimitrovski:

izjava dostopna v posnetku oddaje

Novinarja Boruta Mekino smo vprašali po njegovem mnenju glede morebitne delitve na leve in desne ekstremistične skupine in ali bi katera od njih lahko predstavljala varnostno grožnjo.

izjava dostopna v posnetku oddaje

Maja Dimitrovski na podlagi navedenega naslednjemu sklicu Državnega zbora predlaga, da ponovno ustanovi tovrstno komisijo, saj ima ta z novim gradivom vse pogoje, da pojavu ekstremizma pride do dna.

izjava dostopna v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

v APR pisarni

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.