"Premalokrat in prepozno diagnosticiramo okužbo"

Oddaja
1. 12. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Ob dnevu boja proti AIDSu smo o tej temi spregovorili tudi na valovih Radia Študent. AIDS je bil klinično prvič opažen v Združenih državah Amerike v začetku osemdesetih. Med domačo zdravniško srenjo takrat niso verjeli, da bi se lahko HIV pojavil tudi pri nas. Leta 1985 so se kljub drugačnemu prepričanju pričeli v Sloveniji pojavljati prvi primeri bolnikov, okuženih z virusom HIV. Dve leti kasneje, leta 1987, je farmacija ponudila prvo zdravilo, na katerega pa je virus hitro postal odporen.

Tomaž Vovko s klinike za infekcije in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pojasni, koliko različnih sevov oziroma podvrsti virusa obstaja. Z njim smo spregovorili tudi o zdravilih. V drugi polovici devetdesetih je bilo z novimi vrstami zdravil sicer podaljšano življenje bolnikov, a je bilo potrebnih vzeti celo 23 zdravil na dan, pri tem pa so povzročala hude kratkoročne in dolgoročne stranske učinke. Kakšno je stanje na področju zdravil danes?  Zaradi boljšega znanja in razumevanja se je v desetletjih spremenila tudi obravnava bolnikov z virusom HIV. Zdravljenje je bistveno napredovalo tudi zaradi interdisciplinarnega pristopa več specialistov. Kljub napredku Vovko poudari, da se še vedno premalokrat in prepozno diagnosticira samo okužbo. 

Govorili smo tudi z Mino Paš, psihoterapevtko pri DrogArtu, ki opozori na stigmatizacijo okuženih z virusom HIV tudi s strani zdravstvenih služb.

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness