Prenova šole v času epidemije

Aktualno-politična novica

V današnjem OFFsajdu se selimo v Nove Fužine v upravno enoto Moste-Polje. Pozornost bomo namenili dejstvu, da je danes 31. avgust - za mnoge otroke dan pred prvim stikom s šolo. Poleg vseh protikoronskih ukrepov, ki jih je trenutna vlada sprejela, se bodo učenci Osnovne šole Nove Fužine spoprijemali tudi s spremembo lokacije šolanja, saj se prenavlja celotna šolska zgradba. Izvajajo se rušitvena dela, elektroinštalacije, izkop in izdelava temeljev za dvigalo in podobno. Celotna obnova bo stala 6,3 milijona evrov in bo zaključena do decembra.  

Torej se bodo učenci na Osnovni šoli Nove Fužine ne le socialno distancirali, ampak tudi začasno zamenjali stavbo, v kateri pouk poteka. Uprava šole je to rešila tako, da bo za vsak razred posebej enkrat dnevno peljal avtobus s postaje, ki je v bližini Osnovne šole Nove Fužine, do šole, v katero so bili učenci dodeljeni. Če bodo učenci zamudili svoj avtobus, na drugega ne bodo smeli. Na novinarski konferenci konec prejšnjega tedna se je te tematike dotaknila Marija Fabčič, vodja Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana.

Izjava

Prenova šole bo predvidoma potekala septembra in novembra, učenci pa se bodo med poukom selili na  tri ločene lokacije.

Izjava

Na srečo učencev bodo ti pri pouku sodelovali z že poznanimi učitelji iz “domače” šole, bodo pa imeli urnike in pravila, ki so specifični glede na lokacijo. Učitelji, ki spadajo v rizično skupino, delo lahko odklonijo in dobijo plačan bolniški dopust.

Izjava

Kako bo nošnja mask potekala v šolah, nadaljuje Marjan Gorup - ravnatelj Osnovne šole Prežihov Voranc.

Izjava

Naj vas torej postavimo v čevlje povprečnega učenca, ki bo to doživljal. Predstavljajte si: stari ste 10 let, hodite v 5. razred - ne veste zares, kaj se dogaja okoli vas - veste pa, da kroži nekakšna bolezen. Kar naenkrat vsi pravijo, da v šoli ne smete objeti svojih vrstnikov, da ne smete sedeti zraven svojega prijatelja. Dobite pa vsaj kul pokrivalo za usta. Lahko bi ga menjali s prijateljem - on ima na njem narisanega Spidermana, vam pa trenutni levček ne ustreza. Kaj pa je navsezadnje narobe s tem - masko imate, vaš prijatelj pa tudi.

Medtem ko nekateri mladi ne bodo imeli težav ne z distanciranjem ne s spremembo lokacije, to ne velja za vse. Nekateri najmlajši že najmanjše spremembe sprejemajo s težavo in te spremembe lahko negativno vplivajo na mentalno stanje posameznika, še posebej takega, ki se sooča s tesnobo, depresijo in motnjami pozornosti.

Kot so zapisali v Zbornici kliničnih psihologov Slovenije, v svojem gradivu za vzgojno-izobraževalne ustanove v času postopnega odpiranja vrtcev in šol z naslovom Duševno zdravje otrok: “Nekateri otroci in mladostniki že v običajnih razmerah težko prenašajo spremembe vsakdanjih življenjskih rutin. Vrnitev v šolo, ki je zanje sicer enako nujna kot za vse otroke, bo lahko predstavljala izvor intenzivnih frustracij in anksioznosti. Ob vračanju otrok v šolo se moramo zavedati, da bo tudi njihova učna učinkovitost lahko pomembno manjša. Otroci in mladostniki so imeli v času pouka na daljavo namreč zelo različne pogoje za usvajanje učne snovi. Razlike so bile že v intenzivnosti in poglobljenosti poučevanja na daljavo. Nekaterim so starši lahko pomagali pri razlagi učne snovi in so bdeli nad tem, da je otrok sproti opravljal naloge in obveznosti, drugim starši kljub želji in trudu niso mogli zagotavljati ustrezne učne pomoči, tretji pa so bili prepuščeni sami sebi, tudi nedostopni učiteljem oz. podpori šole. V nekaterih družinah so drugi vidiki spoprijemanja s krizo prevladali nad šolskim delom.”

Bernardo Dobnik Renko, specialistko klinične psihologije in  eno izmed članic zbornice kliničnih psihologov, smo vprašali, ali lahko na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj poda mnenje o situaciji na Osnovni šoli Nove Fužine. Citiramo: “Vračanje v šolo po počitnicah za večino otrok poteka brez večjih težav in večina otrok se tega veseli. Nekateri otroci in mladostniki pa že v običajnih razmerah težko prenašajo spremembe vsakdanjih življenjskih rutin. Vrnitev v šolo, kjer se zaradi omejevalnih ukrepov ne morejo   gibati in družiti povsem sproščeno, bo lahko predstavljala  izvor frustracij in anksioznosti, tudi njihova učna   učinkovitost bo lahko pomembno manjša. Sprememba lokacije  šole predstavlja dodatno spremembo, ki posega v ustaljene   rutine in že razvit občutek varnosti v poznanem okolju matične šole. Neugodno v tem primeru je, da se pojavlja več sprememb   hkrati, kar lahko pri nekaterih bolj ranljivih otrocih   povzroči težave s prilagajanjem.” Konec citata.

Osnovna šola Nove Fužine je sicer trenutno deležna najbolj obsežne obnove v Ljubljani, a ni edina šola, v kateri bodo otroci razseljeni. Obnavljajo namreč tudi drugo šolo na Fužinah, Osnovno šolo Martina Krpana, kjer gradijo prizidek,  pouk na nadomestni lokaciji v prostorih četrtne skupnosti Fužine pa bo imel le del otrok, in sicer do aprila. Prav tako obnavljajo Osnovno šolo Riharda Jakopiča v Šiški in Osnovno šolo Vrhovci. Vsega skupaj bo jutri na nadomestne lokacije potovalo približno 1100 otrok.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.