Preporod Zlatoroga

Aktualno-politična novica
30. 12. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

O (ne)delovanju bohinjskih hotelov
 / 31. 8. 2017
V Bohinju se očitno končuje dolgotrajna saga o enem izmed prvih visokogorskih hotelov pri nas. Hotel Zlatorog v naselju Ukanc na zahodnem obrežju Bohinjskega jezera je bil v obdobju, ko si ga je lastilo turistično podjetje Alpinum, dolga leta prepuščen propadanju. Podjetje Alpinum v lasti družine Pačnik hotela Zlatorog in še nekaterih drugih turističnih objektov ni upravljalo, temveč jih je oddajalo v najem. V razpadajoče hotele in ostale nastanitvene objekte ni od privatizacije leta 2002 vlagal nihče. Tako se je leta 2014 udrla streha nad bazenom hotela Zlatorog, ki takrat ni več obratoval in niti ni imel najemnika. Nato je začela postopoma propadati tudi hotelska streha, vso notranjo opremo pa so odnesli vandali. 

Pred skoraj tremi leti je hotel Zlatorog in še tri druge hotele v okolici Bohinjskega jezera kupil kriptopodjetnik Damian Merlak. Po spremembi lastništva je bila sprva načrtovana obnova hotela, a je bil objekt v tako slabem stanju, da ga bodo sedaj popolnoma porušili in na istem mestu zgradili nov turistični kompleks. O gradnji novega hotela na obali Bohinjskega jezera smo se pogovarjali z bohinjskim občinskim svetnikom Bojanom Travnom, ki je razložil, da ima hotel Zlatorog pomemben kulturnozgodovinski status.

izjava

Leseni hotel Zlatorog je bil zgrajen leta 1906, dve leti kasneje pa so podrli leseno konstrukcijo in na drugi strani ceste zgradili kamnitega. V jugoslovanskih časih so v hotel na povabilo jugoslovanskega predsednika Tita zahajali tudi pomembnejši mednarodni gostje. Ko ga je leta 2002 od države kupil Zmago Pačnik, je bil nekaj let še dobro obiskan.   

Zadnji gostje so bili v hotelu nastanjeni leta 2011, potem pa je deset let propadal in sameval. Ko ga je kupil Merlak, je bilo jasno, da dotrajani objekt v neposredni bližini Triglavskega narodnega parka ne ustreza današnjim arhitekturnim in gradbenim standardom. Tako ni bilo iz obnove objekta nič – v prihodnjih mesecih bodo hotel porušili in zgradili novega.

izjava

Bohinjski občinski prostorski načrt rušitve ne omogoča. Občinski svetniki so morali ravno zaradi hotela Zlatorog sprejeti nov občinski podrobni prostorski načrt, ki so ga pripravili v arhitekturnem biroju Šabec Kalan Šabec.

izjava

Zaradi vladne uredbe se bo v občini Bohinj pričelo rušenje objektov, ki so označeni kot črne gradnje.
 / 2. 8. 2012
Pri pridobitvi gradbenega dovoljenja in ostale dokumentacije je bilo treba upoštevati tudi dejavnik okolja, poleg tega pa so morali pridobiti tudi pritrdilno mnenje nosilcev urejanja prostora. Bližina Triglavskega narodnega parka in specifična urbanistična podoba vasi Ukanc sta zahtevali premišljeno načrtovanje. V sprejetem občinskem podrobnem prostorskem načrtu je zapisano, da bo kompleks zasnovan in oblikovan tako, da ne bo negativno vplival na krajinsko podobo območja. 

izjava

Novi hotel bo nekoliko večji od tistega, ki v vasi Ukanc stoji od leta 1908. V njem bo lahko naenkrat nastanjenih 120 gostov, ob osrednji stavbi pa bosta zrasla še objekt z depandansami in nova vila Zlatorog. Zagotovljeno bo tudi bistveno večje število parkirnih mest za avtobuse in osebne avtomobile. Hotelski kompleks bo na voljo zunanjim gostom in domačinom, za kar so se občinski svetniki zavzeli že pred razgrnitvijo načrtov, saj bi bil hotel zaprtega tipa, ki bi po možnosti prerasel v butično turistično naselje, nezdružljiv s podobo vasi.

izjava

Ena od zahtev, ki jih mora investitor izpolniti v okviru občinskega podrobnega prostorskega načrta, je trajnostna energetska oskrba. Ker na območju projektiranega prostora ni daljinskega ogrevanja, dokument določa, da mora biti energetska oskrba načrtovanih objektov za ogrevanje zagotovljena iz obnovljivih virov energije. 

projekt ArheoAlpe; kulturna dediščina v povezavi s turizmom v Bohinju
 / 28. 4. 2021
Po napovedih investitorja Damiana Merlaka naj bi hotel prve goste pričakal konec leta 2023, gradbeno dovoljenje pa družba Alpinia, ki upravlja Merlakove bohinjske hotele, pričakuje v začetku leta. Rušitvena dela naj bi se začela prihodnjo pomlad, začetek gradbenih del pa je odvisen od postopka rušitve. Zunanja podoba turističnega kompleksa še ni znana. V neposredni bližini jezera sta sicer še dva propadajoča hotelska kompleksa, hotel Bellevue, v katerem je nekoč prespala celo Agatha Christie, in Ski hotel Vogel. Oba sta posredno v lasti podjetja Metropolitana ljubljanske nadškofije, to pa zaradi želene prenove čaka na še en občinski prostorski načrt, ki ga bodo morali potrditi občinski svetniki.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.