Prepoved spomina

Aktualno-politična novica
9. 12. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V sosednji Hrvaški, natančneje v mestecu Glina, ki leži le nekaj deset kilometrov jugovzhodno od Zagreba, bodo jutrišnji mednarodni dan človekovih pravic obeležili z grenkim priokusom, saj je tamkajšnji občinski svet z odlokom prepovedal spominjanje na ustaški zločin iz časov druge svetovne vojne.

21. oktobra letos je občinski svet Gline sprejel odredbo o krajih, kjer se lahko polagajo venci, cvetje in prižigajo sveče ter dovoljuje žalne komemoracije le na lokalnem pokopališču in pred katoliško cerkvijo. Navidez povsem nedolžna odredba je de facto prepovedala izvajanje žalnih komemoracij, ki so očitno močno zmotile tamkajšne občinske svetnike. Glina je namreč bila prizorišče ustaškega zločina nad civilisti pretežno srbske narodnosti med drugo svetovno vojno. Vsakoletno žalno slovesnost, ki se spominja dogodka in se izvaja na mestu, kjer je nekoč stala pravoslavna cerkev, je tako onemogočena, zato nevladne organizacije. zbrane v koordinaciji Antifašistična liga Republike Hrvaške, za jutri  pripravljajo v Glini javno sejo na mestu, kjer so do sedaj potekale komemoracije. To je nekdanji Dom spomina, ki je zrastel na mestu porušene pravoslavne cerkve in so ga leta 1995 preimenovali v Hrvaški dom.

Hrvaška antifašistična liga želi s sejo na prostem opozoriti na nedopustnost poseganja občinskih organov v pravico do spominjanja in nasplošno na hrvaški odnos do manjšin. Prisluhnite sogovrnikoma: novinarju Novega Lista Borisu Paveliću in Aneti Lalić iz Srbskega narodnega sveta na Hrvaškem.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.