Preprečevanje zadušitve

Oddaja
19. 12. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Evropska komisija je sprejela nove smernice na področju onesnaženosti zraka. S tem, ko se evropsko leto zraka bliža koncu, želijo z revizijo dosedanje ureditve povečati učinkovitost določb. Glavni namen sprememb je vzpostaviti sistem, ki bo zagotovil upoštevanje pravil s strani držav članic EU. V primeru kršitev evropskih pravil se tako ne bo samo odločalo o tem, ali je do kršitve prišlo ali ne, ampak bodo postavljeni roki, do katerih mora država članica sprejeti spremembe. Dejstvo, da bodo v primeru nesodelovanja članice prejele denarno kazen, komisija vidi kot učinkovito strategijo.

Stroški onesnaženosti zraka se kažejo na različne načine, od direktnega vpliva na pridelke, ki po ocenah znaša 23 milijard evrov na leto, do posledic za človekovo zdravje. V trenutni situaciji poslabšano zdravstveno stanje Evropejcev članice EU stane skupno od 330 do 940 milijard na leto. V primeru uspešnosti smernic naj bi EU pridobila 3 milijarde evrov zaradi višje produktivnosti delavcev, nižjih stroškov zdravstvene oskrbe, večje količine pridelkov ter manjše škode stavbam.

V nasprotju z ekonomskimi in okoljskimi statistikami pa se vpliv onesnaženega zraka kaže v našem okolju vsak dan, medtem ko se dejstvo, da si boja proti onesnaževanju vsi ne morejo privoščiti, pogosto ignorira. O vplivu onesnaženega zraka na naše zdravje, o pomenu določil za evropske države, ter o dejavnikih, ki lahko preprečujejo dejansko izvedbo sprememb, smo govorili s Petrom Otorepcem iz Inštituta za varovanje zdravja ter Milanom Krekom iz Zavoda za zdravstveno varstvo Koper.

Offsajd je pripravila Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness