Pretočni problemi

Oddaja
31. 8. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Letošnjo sezono lokalnih OFFsajdov zaključujemo na divjem zahodu Slovenije, ob sedaj že nekoliko ukročeni - vsaj za potrebe energetike - reki Soči, natančneje kopališču ob reki pri t. i. Starem jezu v Solkanu. Čeprav je slednje za lokalce, pa tudi turiste, že tradicionalen prostor za sončenje in kopanje, vsake toliko dobi nekoliko zlovešč prizvok ob novici, da se je utopil ta ali oni plavalec. Vzroki nesreč se velikokrat iščejo v divjih značilnostih Soče, kot so vrtinci in hitro spreminjanje moči njenega toka. Več o samem toku reke pove Martina Pavlin iz Soških elektrarn Nova Gorica, krajše SENG:

Izjava

Kopališče pri Starem jezu je ostalo priljubljeno tudi po izgradnji in pričetku obratovanja solkanske hidroelektrarne leta 1984. Soča ima že tako hudourniški značaj, obratovanje elektrarne pa je povzročilo dodatno nihanje rečnega pretoka in s tem povezano nihanje vodne gladine, do katerega pride, kadar elektrarna uravnava pretok na jezu, da bi uravnovesila dobavo količine električne energije v omrežje. Več o tem Pavlin:

Izjava

Prav nihanje vodne gladine je bilo glavni razlog, zaradi katerega je ministrstvo za okolje in prostor aprila nameravalo del Soče pri Starem jezu izvzeti iz seznama kopalnih voda. Poleg solkanskega kopališča bi enaka usoda iz istega razloga doletela tudi kopališče ob Soči v Kanalu, zato so se krajani iz obeh občin združili v civilno iniciativo Radi imamo Sočo, ki je s peticijo izrazila nasprotovanje predlogu Uredbe o spremembah uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda. Skupaj z občinama jim je nato uspelo izpogajati umik predloga. Več o tem, kaj bi odstranitev s seznama pomenila za samo kopališče, pove župan Mestne občine Nova Gorica, krajše MONG, Klemen Miklavič:

Izjava

Za zagotavljanje večje varnosti za kopalce je goriška občina stopila v stik s SENG in Kajak klubom Soške elektrarne, krajše KKSE, ki sta sicer imetnika vodne pravice za dotično zemljišče. Kot poudarja Miklavič, sta torej SENG in KKSE zadolžena za izvajanje ukrepov na sami vodi, občina pa iz javnega interesa kopalce obvešča o nevarnostih:

Izjava

Eden od ukrepov iz sporazuma je uvedba informatorja, ki kopalce seznanja z značilnostmi kopališča pri Starem jezu. Več o tem Pavlin:

Izjava

O delu informatorja smo se pozanimali na terenu. Svojo vlogo in naloge pojasni informatorka Anja Horvat:

Izjava

Na občini sicer poudarjajo, da z varnostnega vidika kopanje pri Starem jezu ni in ne more biti najbolj ustrezno, tako zaradi bližine elektrarne kot tudi drugih značilnosti Soče. Kljub temu pa kopanja nimajo namena prepovedati.

Izjava

Kar se tiče sprotnega obveščanja o naraščanju gladine oziroma povečanju pretoka, bi bila bržkone najpreprostejša rešitev sirena, ki bi opozarjala na to. Kot so nam zagotovili na SENG, je sonda, ki meri gladino, že nameščena, o sami postavitvi siren pa bi se morali najprej zediniti “strokovnjaki”. Da izvemo, ali bo pri Starem jezu prišlo do dodatnih ukrepov, bo tako treba najprej počakati na analizo, ki jo bodo po koncu sezone izvedli na SENG, MONG in KKSE.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness