Prilivanje vode na mlin

Aktualno-politična novica
17. 1. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Deroča voda nezadovoljstva s centralizacijo slovenskega energetskega sistema te dni ponovno poganja turbine politične razprave in razsvetljuje prostore naše redakcije. Nov zagon ji je dal sestanek poslancev tako imenovanega Kluba 7, ki ga sestavlja enajst poslancev sedme volilne enote Podravje, z novim županom Maribora Sašo Arsenovičem. Dravske elektrarne Maribor so največja skupina hidroelektrarn v Sloveniji in hkrati predstavljajo največji obnovljivi vir v slovenski energetiki. O njihovem pomenu za slovensko energetiko, profesor Jože Pihler z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Izjava

epizoda v razprodaji državnega premoženja
 / 26. 1. 2016
Po njihovem mnenju je potrebno del finančnih sredstev, ki jih proizvede elektrarna, investirati nazaj v regijo, predvsem v sanacijo Drave, ki naj bi bila nujno potrebna. Čeprav razumejo potrebo po solidarnosti v energetskem sistemu, opozarjajo na težave lokalnih skupnosti ob reki, povezane s sanacijo nabrežij in kopičenjem mulja v Dravi. Po mnenju kluba bi se moral del dobička, ki ga ustvarijo dravske elektrarne, reinvestirati v ta sanacijska dela in druge regionalne projekte, nasprotujejo pa tudi centralizaciji podjetja Dravske elektrarne Maribor. Pojasnjuje Lidija Divjak Mirnik, predsednica Kluba 7 in poslanka Liste Marjana Šarca.

izjava

Zgodba o centralizaciji delovanja podjetja in selitvi kadrovske ter pravne službe Dravskih elektrarn Maribor v Ljubljano traja sicer že od decembra. Takrat je lastnik družbe, holding slovenskih elektrarn, napovedal optimizacijo delovanja dravskih elektrarn. Del te optimizacije je tudi omenjena selitev v Ljubljano. Poslanci se bojijo, da bo ta optimizacija v resnici pomenila odpuščanja in dodatno centralizacijo energetskega sistema v Sloveniji. Problem optimizacije izpostavlja tudi Vladimir Šega, predsednik sveta delavcev Dravskih elektrarn Maribor in mariborski mestni svetnik iz vrst Levice.

izjava

Način, kako se Holding Slovenske elektrarne loteva optimizacije, je po njegovem mnenju povsem napačen.

izjava

Tudi v sklepih, ki so jih na sestanku sprejeli poslanci in mariborski župan, je izpostavljena predvsem vloga vodstva energetskih podjetij. Sklepe povzame Divjak Mirnik.

izjava

Vlada obravnava pobudo HSE in TEŠ6
 / 7. 1. 2016
Solidarnost v energetskem omrežju je potrebna tudi zato, ker so konvencionalne oblike pridobivanja energije, ki so pogosto tudi dražje, potrebne za pokrivanje vrhov porabe, ki jim obnovljivi viri energije ne morejo slediti, še pojasnjuje profesor Pihler.

izjava

Poudarja še, da je problem tudi v distribucijskem sistemu, ki ne zmore učinkovito razporediti in uporabiti viškov produkcije energije iz obnovljivih virov. Kljub temu pa v Klubu sedem verjamejo, da je treba z dobički iz dravskih elektrarn poskrbeti na primer za sanacijo škode, ki jo povzroča pridobivanje energije na Dravi.

izjava

Offsajdsko turbino je poganjal Koruza .

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.