Primer Slavko Ćuruvija

Oddaja
16. 1. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V današnjem OFF-sajdu pogrevamo primer Slavka Ćuruvije, beograjskega novinarja, ki je bil pred petnajstimi leti – v času Natovega bombardiranja Zvezne republike Jugoslavije – ubit pred svojim domom v Beogradu.

Ćuruvija se je v sredini osemdesetih let pridružil novinarskim vrstam. Kot eden redkih novinarjev je imel priložnost prisostvovati Miloševičevemu obisku Kosovega polja, ko so iz ust vožda kot najava bodočega desetletja prišle besede „Niko ne sme da vas bije!“ Po kasnejšem novinarskem in uredniškem delu v različnih tiskanih in elektronskih medijih je leta 1994 skupaj z Momčilom Đorgovićem lansiral prvi srbski privatni tiskani tednik Nedeljni telegraf, ki se je kasneje prelevil v dnevnik. Štiri leta kasneje je na trg poslal še revijo Evropljanin.

Novinarsko življenje Slavka Ćuruvije je neločljivo od vzpona in padca Slobodana Miloševića. Še posebej zanimiv je bil njegov odnos z Miloševićevo soprogo Miro Marković, ki ni imela močnega vpliva samo na moža, ampak se je tudi sama aktivno udejstvovala v kaotičnem srbskem političnem življenju 90-ih let. Po nekaterih navedbah naj bi med njima vladalo nekakšno premirje oziroma pakt o nenapadanju, na račun katerega naj bi Ćuruvija tudi prišel do pomembnih insajderskih informacij. Kakorkoli, odnosi med njima so se nepovratno poslabšali leta 1998. Zaradi zaostrovanja razmer na Kosovu in posledične represije državnega aparata nad mediji, zaradi česar je bilo začasno prepovedano izhajanje Nedeljnega telegrafa, je Ćuruvija med besnim obiskom Markovićeve menda izrekel naslednje besede: "Šta to radite? Ako nastavite tim putem, visićete na Terazijama!"

Režim ne odpušča in ne odpušča niti Mira Marković. Poleg takšnih in drugačnih sankcij, ki so doletele Ćuruvijo osebno in njegovo premoženje, ga je Markovićeva imenovala še za največjega državnega sovražnika, ki je kriv za NATO-vo bombardiranje takratne Jugoslavije. Vse ostalo je zgodovina in tako se je dolgo zdelo tudi glede pojasnitve Ćuruvijevega umora. Vsakokratna oblast je po Miloševićevemu padcu napovedovala razrešitev primera, a se vse do tega tedna ni zgodilo nič. Petnajst let po umoru je policija le prijela osumljenca za umor, nekdanja pripadnika Službe državne varnosti. Primer nam je pomagal rekonstruirati novinar Politike, Dragan Bujošević.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness