Privat rabat

Aktualno-politična novica
1. 3. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Komisija za preprečevanje korupcije je ponovno opozorila na pomanjkljivosti sistema nabave zdravil, ki so financirana iz javnih sredstev. KPK je to problematiko izpostavila že leta 2014, svoje ugotovitve pa je posredovala tudi Računskemu sodišču. Kljub pozivom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije sprememb na tem področju še ni. Kot najbolj problematične KPK in ZZZS izpostavljata lekarne rabate, torej popuste na količino, ki jih lekarne naknadno dobijo od veletrgovcev z zdravili in zadržijo zase, medtem ko Zavodu zdravila zaračunavajo po najvišjih dovoljenih cenah, ne pa po dejanskih nabavnih cenah. KPK poudarja, da bi rabate v višini preko 8 milijonov evrov letno moral prejemati dejanski plačnik zdravil, torej ZZZS, in ne lekarne. Največ nepravilnosti v delovanju lekarn se poleg rabatov pojavlja tudi pri neupoštevanju Zakona o javnem naročanju.

Stališče Komisije za preprečevanje korupcije glede lekarnih rabatov kot velike pomanjkljivosti v sistemu nabave zdravil povzame predsednik KPK Boris Štefanec:

Izjava

Po mnenju KPK bi moral rabate prejemati ZZZS kot dejanski plačnik zdravil ali pa bi bilo potrebno celoten sistem tega, kako je sestavljena cena zdravil, spremeniti. Po trenutni ureditvi na račun rabatov profitirajo največje slovenske občine kot družbenice in soustanoviteljice lekarn.

Izjava

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je Ministrstvu za zdravje že drugo leto zaporedoma predlagal, da se v Splošni dogovor za leto 2018 vnese določba, ki bi lekarnam določala zaračunavanje zdravil na recepte ZZZS po nabavni ceni, znižani za vrednost vseh popustov. Prav tako so predlagali, da bi lekarne za naknadne popuste, kot so na primer rabati, ZZZS-ju izdajale dobropise. Vlada in ministrstvo temu predlogu nista ugodili niti letos niti lani. Predlog zavoda predstavi Damijan Kos z ZZZS:

Izjava

Zadnja revizija Računskega sodišča, ki se je nanašala na lekarne, je bila opravljena leta 2016. Takrat je Računsko sodišče podalo negativno mnenje Celjskim, Gorenjskim in Mestnim lekarnam za njihovo delovanje v letu 2014. Kos pravi:

Izjava

Rabati pa niso edina problematična točka v lekarniškem sistemu nabave zdravil, financiranih iz javnih sredstev, pove Štefanec:

Izjava

Zaradi neupoštevanja zakona o javnem naročanju se je zapletlo tudi pri sodelovanju med zavodom Pomurske lekarne in pomurskimi občinami, ki so njegove soustanoviteljice. Razloži župan Aleksander Jevšek:

Izjava

Zaplet med občinami in zavodom Pomurske lekarne sicer traja že dlje časa, za spor pa je krivo predvsem imenovanje Ivana Zajca na mesto vršilca dolžnosti direktorja lekarn. Mestni svet ni podal soglasja za njegovo imenovanje na mesto direktorja, zato ga je svet zavoda lekarn imenoval na mesto vršilca dolžnosti. Občina Murska Sobota se je zato najprej pritožila na okrožno sodišče, kjer so pritožbo zavrnili, kasneje pa še na Višje sodišče v Mariboru, kjer so jim pritrdili, da je za imenovanje v.d. direktorja potrebno njihovo soglasje. Več pove Jevšek:

Izjava

Mestna občina Murska Sobota je v lastni reviziji ugotovila, da je Zavod Pomurske lekarne z neupoštevanjem zakonov o javnem naročanju povzročil materialno škodo v višini okoli 100 tisoč evrov letno.

Izjava

Revizija Računskega sodišča treh lekarn iz leta 2016 je pokazala, da Celjske lekarne niso upoštevale Zakona o javnem naročanju pri naročilih v skupni višini 23,5 milijona evrov, Gorenjske pri 25 milijonih evrov, Mestne pa pri 9 milijonih evrov naročil.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

no sej naše lekarne so kar dobro obložene. ampak saj veste kako je to... imela frendico, agronomistko, ki se je preživljala tako da se je svoj živi dan in del delovnik vozila z avtom od Bayerja po celi Sloveniji - že tam - 10 let nazaj ... in se menila z vsemi bejbami v Lekarnah, naj pač kupijo kupijo kupijo te in one proizvode od Bayerja. malo delila zastonj in bila res mastno plačana za to.
dragi moji to je težka mafija. če je bilo tako 10 let nazaj - je res ena velika uganka kaj Bayer in Sandoz počneta danes.
res ... pa .... Jankovič pa lekarnarka ... a dej no dej. kaj pa če nekdo spet mal se gre_ an ban pet podgan.

... al pa špinača v celofanski vrečki a? ekskluzivno za slovenijo.

to je pač tako - ko slovenčki ne vidijo dlje kot od svojega nosu ... pač ... stalna praksa ... stara stvar.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.