PROBLEMATIKA ZASEBNEGA VAROVANJA

Aktualno-politična novica
19. 11. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

Dan slovenskega zasebnega varovanja, ki so ga v Zbornici za razvoj slovenskega zasebnega varovanja obeležili s konferenco na to temo, je postregel z nekaj tarnanja in novo izjavo Vinka Gorenaka, ki ne obeta nič dobrega. Notranji minister je v svojem nagovoru namreč dejal, da državljani ob omembi varnosti in varovanja vse preveč živimo v preteklosti, saj najprej pomislimo na policijo. Gorenaku se namreč tuja praksa prepuščanja nekaterih nalog policije zasebnim izvajalcem zdi pravilna in zaželjena. Primarna naloga državnih organov naj bi bil predvsem pregon organiziranega ter mednarodnega kriminala, zasebniki pa bi medtem poskrbeli za varovanje lastnine in podobno. S svojimi izjavami Gorenak tudi sicer večkrat napeljuje na privatizacijo policije. Septembra je tako nekaj nemira sprožila vest, da na notranjem ministrstvu pripravljajo predpise, na podlagi katerih bo policija lahko zaračunavala svoje storitve na športnih in drugih prireditvah. Na teh naj bi za red in mir skrbel organizator, zaradi česar bi policija lahko zaračunala nadstandardne storitve. Kaj so te nadstandardne storitve, Gorenak ni pojasnil, je pa zagotovil, da se organizatorji nimajo česa bati, če bodo udeleženci prireditev zgledno mirni. 

Za mnenje o zasebnem varovanju smo povprašali Dragana Petrovca z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, ki se pri svojem delu ukvarja predvsem s penologijo, kriminalitetno politiko in filozofijo kaznovanja.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Zasebno varovanje je po terorističnih napadih na Združene države Amerike leta 2001 postalo ena večjih in tudi zelo dobičkonosnih industrij na svetu. Kaj pa o razmahu te panoge meni  Petrovec:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V zadnjem času je moč opaziti razmah zasebnega varovanja po raznih ustanovah - na primer varnostniki v osnovnih šolah. Je tako varovanje sploh učinkovito? Svoje mnenje ponovno podaja  Petrovec:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ob dnevu slovenskega zasebnega varovanja so v Zbornici za razvoj slovenskega zasebnega varovanja sicer opozorili na številne težave, s katerimi se soočajo družbe, ki delujejo na področju zasebnega varovanja. Razni stečaji, prisilne poravnave in nizke cene storitev naj bi vplivale slabšo kakovost varnostnih storitev. Je pa tudi res, da so se v preteklosti zasebne varnostne družbe soočale s številnimi obtožbami o slabem delovanju. Zasebni varnostniki so varovali diskoteko Lipa, ko so umrle tri najstnice, zadolženi so bili za varovanje vojaškega skladišča pri Pivki, ko je prišlo do kraje orožja. Najnovejši primer slabe prakse pa je sodelovanje varnostnika pri ropu sefov v banki SKB, ki naj bi jih le ta varoval.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.