Prvi študentski referendum

Oddaja
9. 7. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Začel se je študentski referendum glede investicije v hotelsko dejavnost Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, ki vključno z današnjim dnem poteka vse do četrtka, od devete do osemnajste ure na sedežu ŠOU, na Kersnikovi ulici 4 v Ljubljani. Vprašanje se glasi “Ali ste za to, da se uveljavi sklep Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, s katerim se potrjuje plan investicij glede ureditve prostorov na Kersnikovi 4 v Ljubljani, primerne za hotelsko dejavnost, ki ga je Študentski zbor ŠOU v Ljubljani sprejel na seji dne 16.5.2013?” Za pojasnila glede smotrnosti te investicije smo poklicali predsednika ŠOU v Ljubljani, Roka Likovića. Pove nam zakaj v vrstah koalicije investicijo zagovarjajo kot gospodarno naložbo, ki je v širšem interesu študentov.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Drug pogled na problematiko nam ponudi Klemen Knez, poslanec skupine Iskra, ki meni, da investicija nikakor ne more biti v študentskem interesu.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Predsedstvo ŠOU pa je v predreferendumskem obdobju poskrbelo za dodatna nestrinjanja, saj so odprli projekt z namenom osveščanja študentske javnosti o referendumu, za katerega pa opozicija meni, da predvsem propagira stališče koalicije. Likovića smo vprašali ali bodo s tem denarjem študente o referendumu osveščali objektivno, ali jim bodo predstavili le partikularen - torej svoj pogled na razrešitev referendumskega vprašanja.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Predlog za odprtje tovrstnega projekta se je na predsedstvu sicer odprl na pobudo ministra iz kvote skupine Povezani Matica Colnarja, ki pa tega svojega dejanja ni želel komentirati. Za poizvedbe nas je napotil k vodji projekta Erinu Agiću, ki pa zaradi zaposlenosti in utrujenosti tokrat ni želel dajati izjav.

Komentiranju odprtja projekta pa se ni izognil Knez iz skupine Iskra.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Koalicija se je po razpisu referenduma seznanila s pravnim mnenjem o interpretaciji referendumskega rezultata. Tega je Iskra nedavno predstavila javnosti, potem ko so poslanci Študentskega Zbora datum referenduma določili v sredini julija in potem, ko referenduma zaradi splošnega varčevanja niso želeli izvajati na večjem številu volilnih mest. Tega pravilniki ŠOU v Ljubljani sicer ne določajo, saj zapovedujejo le eno volilno skrinjico na sedežu omenjene organizacije.

Povedano poenostavljeno, pravilniki ŠOU ugotavljajo veljavnost referenduma na podlagi dveh pogojev: prvi je petinska udeležba volilnih upravičencev, drugi je ta, da se ti večinsko izrečejo ZA predlagano vprašanje. Breme tako imenovanega kvoruma, oziroma petinske udeležbe študentov na referendumu se je tako preneslo z opozicijskih pleč na pleča koalicije. Kneza smo zato vprašali ali koalicija svojo referendumsko kampanjo financira tudi zaradi panike, ki jo je sprožil ta razplet.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.