Prvi krog predsedniških volitev 2012

Oddaja

Borut Pahor po včerajšnji zmagi v prvem krogu predsedniških volitev, kjer je prejel 40 odstotkov glasov, s podporniki po tihem že slavi zmago v drugem krogu. To temelji na premisi, da naj bi v drugem krogu dobil še dodatne glasove iz desnega pola. Vendar če pogledamo podatke, stvari le niso tako preproste. Volilna udeležba je bila rekordno nizka, glasovalo je le 47,68 odstotka volilnih upravičencev oziroma nekaj več kot 815.000 ljudi. Veljavnih glasovnic je bilo 804.886. Sedaj bomo odšteli glasove, ki jih je dobil Milan Zver, torej 24,3 odstotka udeležencev volitev. To predstavlja 194.456 glasov. Torej se je med Pahorja in aktualnega predsednika Danila Tűrka porazdelilo 610.430 glasov. Volilnih upravičencev je 1,715.000 in številka 610.430 predstavlja zgolj približno 35,5 odstotka volilnega telesa. Od 35,5 odstotka glasov volilnega telesa, ki so se porazdelili med Pahorja in Tűrka, je prvi dobil približno 320.000 glasov oziroma okoli 52,6 odstotka, drugi pa 290.000 oziroma okoli 47,4 odstotka glasov. Razlika je torej minimalna.

V drugem krogu bo torej predvsem veliko odvisno od tega, koliko se bo volilno telo angažiralo in koliko lahko kandidata od tega pridobita oziroma izgubita. Če vzamemo premiso, da je veliko volivcev Danila Türka ostalo doma, ker so tako in tako računali, da se bo uvrstil v drugi krog, je seveda vse odprto, tudi če bi hipotetično večina glasov, ki so pripadli v prvem krogu Zveru, v drugem krogu odšla Pahorju. Slednje seveda ni samoumevno. Svoj vpliv pa bodo imela tudi ponovna soočenja pred drugim krogom predsedniških volitev, ki bo potekal 2. decembra. Predvsem bodo pomembne vsebine, ki se bodo odpirale na teh soočenjih oziroma, rečeno drugače, ali bodo soočenja omogočala poglobljene in relevantne vsebine ali pa bo vse ostalo zgolj pri kozmetiki, kot je to bilo pred prvim krogom.

Povejmo, da smo bili v dveh taborih, in sicer pri Borutu Pahorju in Danilu Türku, medtem ko koncentracije za kisle kumarice in spreobračanje besed v taboru Milana Zvera na žalost nismo imeli. Še najboljšo izjavo je dal premier Janez Janša, ko je dejal, da čestita Milanu Zveru za pošten boj in da je nalil veliko čistega vina. Zver je po mnenju Janše namesto da bi sadil rožice, kar konec koncev ni tako težko, zagovarjal stvari, ki so v državi nujno potrebne. In zaradi tega je pač preprosto po Janši prejel najmanj glasov, ostale volivce pa je omamil vonj rožic. Tako pač Janša gleda na volilno telo. Vedno je treba upravičiti poraz, ne pa ga priznati in pogledati v lastno skledo. Če niso trenirke, so pa rožice.

Selimo se na pogostitev. Če se za začetek kar se tiče pogostitve malo pošalimo in uporabimo izraze mainstream medijev, je bila ta pri predsedniku Türku aristokratska, pri Borutu Pahorju pa lumpenproletarska. Naj konkretiziramo. Pri Pahorju je bilo na majhni mizi poleg jabolk nekaj keksov in vode ter jabolčni sok. Türk je podpornikom in novinarjem pripravil tako topli kot hladni bife. Za vse ljubitelje jedi na žlico se je ponujala, lahko rečemo, zelo solidna jota s prekajeno šunko. V notranjosti restavracije, kjer je Türk pripravil sprejem, sta se dve mizi kar šibili od vseh dobrot. Poleg več vrst kruha iz domače peke je bilo na razpolago kar 5 vrst suhih mesnin, polnjeni paradižniki s tuno in zelišči, olive, kapre, več vrst sira z rukolo in še bi lahko naštevali. Türk tudi pri pijači ni prepustil nobenega manevrskega prostora presenečenjem, saj je bilo na voljo  več vrst dobrega vina.

Kar se tiče izjav, ki smo jih po volitvah posneli, bomo na začetku poslušali podpornike Pahorja, ki smo jih ulovili v njegovem taboru na Kongresnem trgu. Med njimi so predsednik parlamenta in Državljanske liste Gregor Virant, minister za pravosodje Senko Pličanič in predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič. Prislunhete lahko tudi hkrati triumfalnemu in ponižnemu govoru politično in osebnostno izklesanega Boruta Pahorja. Kasneje je rezultat prvega kroga predsedniških volitev za nas pokomentiral tudi predsednik Danilo Türk, predsednik stranke Zares, ki je podpornica Türka, Pavle Gantar in predsednik Pozitivne Slovenije in ljubljanski župan Zoran Janković.

Pri Borutu.

Pri Danilu.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness