Putinov briljantni valček

Aktualno-politična novica
17. 3. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Rusko ustavno sodišče je potrdilo skladnost ustave in predlaganih sprememb ustavnih amandmajev. S tem je reforma prešla vse nujne ovire na poti sprejetja; potrdila sta jih oba domova dume, nato regionalni parlamenti in sedaj še ustavno sodišče. Sledi le še referendum, napovedan za 22. aprila ali 150. obletnico Leninovega rojstva. Datum izvedbe referenduma je sedaj sicer ogrožen, saj je predsednik Vladimir Putin vsaj do konca marca zaradi koronavirusa odredil vsesplošno karanteno prebivalstva. Predstavnica za medije zgornjega doma dume Valentina Matvijenko trdi, da mora biti referendum vsekakor izveden, navkljub virusu. Na referendumu, v tako imenovanem “vseruskem glasovanju”, bodo volivci lahko zavrnili ali potrdili vse spremenjene amandmaje. Zavrnitev posamičnih amandmajev tako ni mogoča, četudi bi to ruska ustava omogočala.  

Med predlaganimi spremembami je največ pozornosti deležno spreminjanje pravil o številu predsedniških mandatov, ki bi Putinu teoretično omogočilo vladanje do leta 2036. Poleg tega amandmaji povečujejo moči predsednika, pa tudi obeh domov parlamenta. Parlament bi po novem lahko imenoval premierja in ministrski kabinet, kar je do sedaj opravljal predsednik države. Predlagane spremembe so še redno usklajevanje višine pokojnin s cenami osnovnih življenjskih potrebščin, zapis, da minimalna plača ne more biti nižja od praga revščine, in zaostreni pogoji za predsedniško kandidaturo. Kandidat mora živeti v Rusiji neprekinjeno najmanj 25 let in ne sme imeti tujega državljanstva. Poleg tega nova ustava vsebuje zapis o veri Rusov v boga in definicijo zakona kot zveze le med moškim in žensko. 

Ben Aris, urednik portala bne Intellinews, o nepresenetljivo uspešni poti amandmajev do referenduma in o rezultatu referenduma. 

izjava 

Putinova priljubljenost, ali pa vsaj navajenost nanj, pojasnjuje tudi, zakaj spremembe ustave niso v ospredju pogovorov ruske javnosti in tudi pred izbruhom koronavirusa niso bile. Tako Rina Pleteršek, sodelavka aktualnopolitične redakcije Radia Študent, ki živi in študira v ruskem Jekaterinburgu:

izjava 

Največja sprememba ustave je v dovoljenem številu predsedniških mandatov. Po sedanji ustavi lahko predsednik vlada le dva zaporedna mandata, vendar pa celotno število mandatov ni bilo omejeno. Putin je tako vladal kot predsednik, nato kot premier in kasneje ponovno kot predsednik. Po novi ustavi bi bila eni osebi omogočena le dva predsedniška mandata v življenju. V zadnjem trenutku spreminjanja ustavnih amandmajev pa je ruska poslanka Valentina Tereškova iz Putinove stranke Združena Rusija predlagala, da se z novo ustavo štetje mandatov začne z ničle. Posledično bi Putin tako lahko dopolnil svoj trenutni mandat leta 2024 ter nato predsedoval še dva mandata do leta 2036.

Vsi amandmaji so bili v spodnjem domu dume sprejeti po dvourni razpravi. Aris opiše sprejem predlagane spremembe pet pred dvanajsto:

izjava 

Med druge predlagane spremembe sodi podelitev večje moči posvetovalnemu telesu predsednika, državnemu svetu in okrepljene predsednikove pristojnosti nad sodno vejo oblasti. 

izjava 

Za uspešen sprejem ustavnih sprememb Putin poleg pozitivnega rezultata na volitvah potrebuje tudi visoko volilno udeležbo, ki bi legitimizirala spremembe ustave kot ljudsko dobro in ne le podaljševanje Putinovega držanja na oblasti.

 izjava 

Po Arisovem prepričanju bodo k želeni volilni udeležbi - za to upajo, da bo znašala vsaj polovico volilnih upravičencev - pripomogle razmere, v katerih je referendum razpisan. 

izjava 

Na 68 straneh predlaganih sprememb so seveda tudi druge spremembe. Med drugim naj bi nova ustava zakonsko zvezo definirala kot zvezo med moškim in žensko. Aris meni, da so takšni predlogi kulturnega boja namenjeni kot dimna zavesa resnično pomembnemu predlogu o Putinovih bodočih mandatih, hkrati pa skrbijo za višanje volilne udeležbe.

izjava 

Nova ustava bi tako hkrati okrepila moč predsednika na področju sodstva in podaljšala Putinovo predsedniško kariero, po drugi strani pa okrepila institucije, kot sta duma in posvetovalni državni svet. Ben Aris o trenutni teoretični moči dume, ki pa jo v praksi slabijo Putinu podložni premierji – ki ne izkoristijo vseh pristojnosti in le sledijo predsednikovi politiki: 

izjava 

Ali bo Putin leta 2024, ob izteku trenutnega mandata, izkoristil možnost še dveh mandatov oziroma v kakšni situaciji ja in v kakšni ne:

izjava 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.