Racija - Orban style

Aktualno-politična novica
10. 9. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Madžarski premier Viktor Orban gradi novo republiko. Državo, utemeljeno na delu, ki se trudi za uspeh naroda. Do take Države (poudarek) pridemo prek razumevanja sistemov, ki niso zahodni, niso liberalni, morda niti niso nujno demokracije, a so kljub temu uspešni, na primer Singapur, Kitajska, Indija, Rusija in Turčija. Madžarski državljani od njega pričakujejo, da bo razvil nov način državnega organiziranja, ki bo nasledil liberalno ero, madžarsko skupnost zopet naredil konkurenčno in tekmovalno, hkrati pa ohranil krščanske vrednote, svobodo in človekove pravice. Tako je govoril Viktor Orban ... v Tusnâdfürdöju šestindvajsetega julija.

V njegovo sliko druge republike pa ne spadajo nevladne organizacije. Njegova retorika, nastrojena proti drugačnim, ni ostala zgolj pri besedah. V juniju in juliju je policija izvedla racije v trinajstih nevladnih organizacijah, kar je varuh človekovih pravic označil za ilegalno. V ponedeljek pa smo bili zopet priča eskalaciji konflikta.

Madžarska oblast je namreč izvedla racijo na dve tamkajšnji nevladni organizaciji. Kaj je bil namen policijske akcije ter kakšen je odnos med madžarsko politiko in nevladnimi organizacijami, smo se pogovarjali z dvema nevladnima aktivistkama, Barbaro Eros in Vero Moro.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness