Raste, raste, raste.... premoženjska neenakost

Aktualno-politična novica
22. 1. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Novo poročilo mednarodne organizacije Oxfam govori o večanju premoženjske neenakosti. Lani je tako 82 odstotkov novo ustvarjenega bogastva končalo pri najbogatejšem enem odstotku prebivalstva, medtem ko se polovici prebivalstva premoženjsko stanje ni izboljšalo. Leto je bilo tako rekordno za nastanek dolarskih milijarderjev, teh je letos dva tisoč triinštirideset, v povprečju pa je vsaka dva dni nekdo postal nov milijarder. Premoženje teh dva tisoč triinštiridesetih milijarderjev se je lani povečalo za 762 milijard dolarjev. S to vsoto bi lahko sedemkrat odpravili svetovno revščino, torej sedemkrat odpravili sloj ljudi, ki živijo z manj kot dvema dolarjema na dan.

Nick Bryer iz Oxfama pojasnjuje, čemu pripisuje letošnje rekordno povečanje števila dolarskih milijarderjev.

izjava

Poleg večanja bogastva milijarderjev je fokus Oxfamovega poročila tudi položaj žensk. Medtem ko izenačitev plač žensk in moških za enako delo dobiva več pozornosti javnosti, je premoženjska neenakost za ženske še višja kot dohodkovna neenakost. Načine, kako premoženjska neenakost še posebej prizadane ženske, predstavi Nick Bryer.

izjava

Na globalni ravni se dohodkovna neenakost počasi zmanjšuje, predvsem zaradi povečevanja prihodkov na Kitajskem in v Indiji. Na globalni ravni so se tako plače delavcev v povprečju v obdobju 2006-2015 povečale za dva odstotka. V večini držav pa se dohodkovna neenakost še vedno zvišuje.

Oxfamovo poročilo v nasprotju z dohodkovno neenakostjo, ki meri višino prihodkov, popisuje premoženjsko neenakost, ki meri skupno premoženje posameznika, od katerega pa odšteje dolgove. Nick Bryer pojasni, zakaj se njihovo poročilo osredotoča na porast premoženjske neenakosti, medtem ko kritiki Oxfama poudarjajo delovanje kapitalizma z argumentom, da se dohodkovna neenakost zmanjšuje.

izjava

Nick Bryer na primeru Kitajske in Indije argumentira, zakaj zgolj gospodarska rast ne zadostuje za zmanjšanje premoženjske neenakosti.

izjava

V nasprotju z neoliberalno logiko, ki izboljševanje položaja revnejših napoveduje na podlagi gospodarske rasti, Oxfam predlaga predvsem vladno ukrepanje. Predloge organizacije predstavi Nick Bryer.

izjava

V nasprotju z vladami, ki večinoma izvajajo malo ukrepov za zmanjšanje premoženjske neenakosti, pa si ljudje takšno zmanjšanje želijo. Raziskava Oxfama, v kateri so intervjuvali 70.000 državljanov desetih držav, ugotavlja, da se v vseh državah vsaj tri četrtine ljudi strinja, da bi bilo treba neenakost zmanjšati.

Za zaključek Nick Bryers našteje nekaj držav, ki se premoženjske neenakosti lotevajo boljše ali slabše, in na primeru Združenih držav pojasni, da je premoženjska neenakost vezana predvsem na politične ukrepe, ne pa na splošno razvitost države.

izjava

 

 Offsajd je spisala Gea.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

na zahodu nič novega.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness