Razdeljena policijska sindikata

Aktualno-politična novica
21. 9. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Policijski sindikat Slovenije je svet sindikata preoblikoval v stavkovni odbor, saj notranjemu ministru Alešu Hojsu očita kršitev stavkovnega sporazuma. Ministrstvu očita tudi slabo komuniciranje s sindikatom oziroma neredno sestajanje, četudi kolektivna pogodba predvideva mesečne sestanke. Zato predstavniki napovedujejo izvajanje »vseh sindikalnih ukrepov, če bodo ti potrebni«, pri čemer se bodo povezali s Sindikatom policistov Slovenije, kar pa bo najverjetneje težavno, saj sindikata drug drugega obtožujeta politične motiviranosti. Predstavniki sindikata policistov Slovenije so namreč zatrdili, da je njihova komunikacija z notranjim ministrstvom dobra, Policijski sindikat Slovenije pa to vidi kot politično motivirano potezo. 

Policijski sindikat Slovenije očita ministru Alešu Hojsu izsiljevanje, češ da pogojuje izplačilo šengenskega dodatka s sindikalnim molkom o nepravilnostih znotraj policije. Sindikat obtožuje drugi, mlajši in manj številni Sindikat policistov Slovenije, da je že klonil pod pritiskom ministra in molči o nepravilnostih znotraj policije v zameno za izplačilo šengenskega dodatka. Sindikat policistov Slovenije zanika kakršno koli izsiljevanje. 

Oba sindikata imata svoj stavkovni odbor, a iz drugih razlogov. Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije, spregovori o nerešenih točkah stavkovnega sporazuma, zaradi katerih so aprila lani ustanovili stavkovni odbor. 

izjava 

Ena izmed nerešenih točk stavkovnega sporazuma je izplačilo šengenskega dodatka. Mlekuš o pogajanjih glede dodatka. 

izjava 

Analiza notranjega ministrstva o primerljivosti delovnih mest policijske uprave s posebnimi pooblastili je presodila, da policisti niso upravičeni do finančnih sredstev zaradi obvladovanja nezakonitih migracij oziroma do tako imenovanega šengenskega dodatka, do katerega so po mnenju Policijskega sindikata Slovenije v skladu s sindikalnim sporazumom upravičeni. Analizi, ki jo je naročilo ministrstvo, očitajo pristranskost, saj je ministrstvo zunanjim avtorjem analize »posredovalo vsebinske opombe in ne zgolj vstopnih podatkov«. Predstavniki Policijskega sindikata Slovenije trdijo tudi, da jim je minister Aleš Hojs na sestanku, ki je bil 8. 9., povedal, »da je samo od našega prihodnjega ravnanja odvisno«, ali bo predlog ukinitve tega šengenskega dodatka umaknjen z dnevnega reda seje vlade. Policijski sindikat Slovenije to razume kakor poskus neposrednega izsiljevanja, zato je oblikoval stavkovni odbor.  

Kljub odprtim vprašanjem stavkovnega sporazuma pa Mlekuš iz Sindikata policistov Slovenije še ne vidi potrebe po napovedi stavke, saj komunikacija z ministrstvom poteka konstruktivno. Za primerjavo: predstavniki Policijskega sindikata Slovenije trdijo, da so imeli z ministrom Alešem Hojsom do sedaj dva sestanka, oba na lastno pobudo. Na teh sestankih pa niso prejeli odgovorov na več vsebinskih vprašanj, med drugim na vprašanje o obračunu dodatkov za posebne policijske enote v času epidemije. Mlekuš o nivoju komunikacije med sindikatom in ministrstvom od nastopa nove vlade in o presenetljivem septembrskem ločenem sestanku notranjega ministrstva in obeh sindikatov. 

izjava 

Sestanki sindikatov in notranjega ministrstva po navadi potekajo skupaj. Mlekuš o tem, zakaj sta sestanka 8. 9. potekala ločeno. 

izjava 

Sindikat policistov Slovenije pa je vložil tudi parlamentarno pobudo, naj parlament sprejme obrazložitev nejasnega 4. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki razlaga pristojnosti notranjega ministra pri usmerjanju policije. Po tem členu ministrstvo policijo usmerja predvsem s pripravo srednjeročnega načrta razvoja in dela policije, ki ga pripravi za obdobje petih let, in s pripravo letnega načrta dela policije. Posamezne usmeritve izdaja ministrstvo zgolj za izvedbo nalog, kadar je potrebno takojšnje odpravljanje pomanjkljivosti v delu policije, to pa ne velja za policijske postopke, v katerih je vodenje policijske preiskave prevzel državni tožilec in poteka predkazenski postopek.

Mlekuš o političnem delovanju drugega sindikata in o svojem, politično nevtralnem parlamentarnem predlogu. 

izjava 

Mlekuš razloži, zakaj so se odločili prositi parlament, naj pojasni 4.člen Zakona o organiziranosti in delu v policiji. 

izjava 

Oba sindikata bosta vsekakor morala še naprej sodelovati z ministrom Hojsom. Ta je namreč ravnokar sporočil, da po tem, ko je prestal interpelacijo, in po pogovoru s premierjem Janezom Janšo tudi uradno ostaja notranji minister. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness