Referendum o pokojninski reformi. Podpišem.

Oddaja
8. 5. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Trije hrvaški sindikati, združeni v gibanju “67 je previše” oziroma “67 je preveč”, katerega cilj je, da doseže razveljavitev zakona o pokojninskem zavarovanju, ki zvišuje starostno mejo za upokojitev na 67. leto, so zjutraj sporočili, da so v kampanji za razpis referenduma o pokojninski reformi zbrali 306.744 podpisov. Neodvisni hrvaški sindikati, Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške in Matica hrvaških sindikatov tako tri dni pred zakonskim rokom še vedno niso prešli relativno visokega praga, ki ga določa, referendumom neprijazna, hrvaška zakonodaja.

Penzija
Protest proti pokojninski reformi v Zagrebu
 / 22. 10. 2018

Na Hrvaškem ima pobudnik referenduma 15 dni časa, da zbere podpise desetine volilnega telesa oziroma 373.568 podpisov. V preteklosti je bil tako uspešen le en referendum, ki ga je predlagala civilna družba, pa še tega je dosegla konzervativna desnica z željo, da bi se v ustavo zapisalo, da je zakonska zveza lahko sklenjena zgolj med moškim in žensko. Komentira Darko Šeperić iz Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške.

Izjava

Še ena visoka ovira na poti do referenduma je aktivno participiranje vlade v protireferendumskih kampanjah, zaradi česar so sindikati sinoči k odstopu pozvali ministra za delo in pokojninski sistem Marka Pavića.

Izjava

Zakon je v veljavi že od novega leta in v bistvu pospešuje postopek zviševanja starostnih omejitev za upokojitev. Ni pa to edina napaka zakona, kot ga vidijo sindikati. Predlogu zakona je lansko leto v saboru nasprotovala celotna opozicija, tudi socialdemokrati, čeprav so bili prvi, ki so sprejeli tak ukrep. Vladajoča koalicija le pospešuje implementacijo.

Izjava

Več o problematičnosti kaznovanja predhodnih upokojitev, sploh v gospodarstvu, kakršno je hrvaško, Šeperić.

Izjava

O sindikalnem združevanju in delavskem boju
 / 27. 10. 2017

Sindikati bi lahko teoretično poskušali zrušiti reformo, še preden je bila sprejeta, a so se s takšnim manevrom opekli v začetku desetletja, ko je vlada preprosto spremenila predlog do te mere, da so bili vsi zbrani podpisi nični.

Izjava

Sindikati ugotavljajo, da je trenutni sistem nevzdržen za Hrvaško, ki se sooča z vsakoletnim odhajanjem mlade delovne sile v države srednje in zahodne Evrope.

Izjava

Skupno izjavo v podporo gibanju “67 je preveč” so na tradicionalnem srečanju, imenovanem “Sindikati brez meja”, podpisali tudi predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije konec aprila.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness