REGULATIVNO SODELOVANJE ZNOTRAJ TTIP

Oddaja
21. 1. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Danska organizacija za pravice potrošnikov Forbrugerrådet Tønk je pričela z zbiranjem podpisov za peticijo za izključitev kozmetičnih izdelkov iz pogajanj o Transatlantskem trgovinskem in investicijskem sporazumu, znanem pod kratico TTIP. Po njihovem mnenju obstaja nevarnost, da bi Evropska unija v pogajanjih z Združenimi državami lahko popustila pri standardih glede proizvodnje kozmetičnih izdelkov, saj glede na danes veljavne normative v kozmetični proizvodnji med pogajalcema obstaja močan razkorak. Tako po navedbah pobudnikov peticije Evropska unija prepoveduje uporabo 1378 kemičnih sestavin v kozmetični industriji, medtem ko je v Združenih državah Amerike prepovedanih le 11 snovi. Več Klaus Jørgensen iz omenjene organizacije.

IZJAVA

Evropska komisija je sicer ob pritisku civilne javnosti spremenila del spornega pogajalska besedila in iz njega črtala besedno zvezo “mutual recognition” ali v prevodu vzajemno pripoznanje, ki bi potencialno omogočalo znižanje standardov ob možnem podpisu aktualnega trgovinskega sporazuma. Kljub temu pa v danski organizaciji ostajajo skeptični.

IZJAVA

Pretekla praksa namreč kaže, da na polju regulativnega sodelovanja, to je usklajevanja zakonskih standardov obeh pogajalcev, praviloma obvelja načelo najnižje skupne točke. To poglavje ob tekočih pogajanjih o Transatlantskem trgovinskem in investicijskem sporazumu zato vsaj za civilno družbo upravičeno velja za eno bolj perečih tem.

Nevladna organizacija Corporate Europe Observatory je nedavno objavil poročilo o dosedanjem trgovinskem sodelovanju med ZDA in EU. V poročilu predstavijo TTIP kot naslednji korak, ki je gospodarsko dogovarjanje prenesel na višji institucionalni nivo. Četudi so bili dialogi in sporazumi v preteklosti neformalni in neobvezujoči, so ključno vplivali na oblikovanje nacionalnih zakonodaj. Več raziskovalka Lora Verheecke.

IZJAVA

Interes velikih korporacij je v preko različnih institucij vplival na dosedanje oblikovanje sporazumov med ZDA in EU, taiste institucije pa so sedaj postale pomemben del pogajanj o TTIP.

IZJAVA

Pomemben del novega transatlantskega sporazuma, ki bi prinesel formalizirano sodelovanje med ZDA in EU, je proces regulativnega sodelovanja. Za izvajanje tega procesa so pogajalci predvideli ustanovitev Telesa za regulativno sodelovanje, ki bi poskušalo univerzalizirati že obstoječo in na novo oblikovano zakonodajo na obeh straneh Atlantika.

IZJAVA

Kljub temu, da Telo za regulativno sodelovanje ne bo imelo moči sprejemanja pravnih aktov, pa bi lahko zaradi narave delovanja procesa regulativnega sodelovanja močno vplival na oblikovanje javnih politik.

IZJAVA

Učinke regulativnega sodelovanja v preteklosti sogovornica razloži na dveh primerih, obravnavnih v poročilu.

IZJAVA

Regulativno sodelovanje je poglavje, ki bi ob podpisu transatlantskega sporazuma lahko vodilo v nižanje zakonsko določenih standardov. Čeprav deklarativno velja, da v pogajanjih sodeluje več deležnikov in ne zgolj predstavniki velikega kapitala, predstavniki civilne družbe nimajo prave moči. Za današnji OFFSajd zaključi Verheecke.

IZJAVA

OFFSAJD sta pripravila Jošt in vajenka Barbara.

 

OPOMBA: Oddaja ni bila izvedena v etru.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.