Revizija evropske direktive o napotitvi delavcev

Oddaja
9. 3. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Pred Evropski parlament je Komisija predložila predlog reforme direktive o napotitvi delavcev. Dotična direktiva iz leta 1996 zadeva zakonski položaj delavcev, ki so zaposleni v podjetju iz domače države, vendar svoje delo po nalogu delodajalca začasno opravljajo v drugi državi članici. Aktualna zakonodaja od delodajalca zahteva, da upošteva minimalno plačo in standarde, ki veljajo v državi, kamor je delavec napoten, vendar omogoča več izjem, spoštovanje kolektivnih pogodb pa ni obvezujoče za vse gospodarske sektorje oziroma o tem odločajo države članice same.

Ključne spremembe v predlagani reformi tako predvidevajo enakovredno plačilo v skladu s kolektivno pogodbo v določenem sektorju, obvezo po spoštovanju kolektivnih pogodb v vseh članicah, enako obravnavo zaposlenih v domačih in tujih zaposlitvenih agencijah ter uveljavitev enakih pravic za napotenega delavca, ki v neki državi dela več kot 2 leti. Aktualni predlog še vedno dopušča več pomanjkljivosti. Med drugim predvideva, da bi države same odločile, ali je napoteni delavec, zaposlen pri podizvajalcu, upravičen do enakega plačila kot zaposleni pri glavnemu izvajalcu del.

Slovenija po podatkih iz leta 2014 stoji na četrtem mestu po letnem številu napotitev, teh je bilo namreč nekaj več kot 100.000. Povečini gre za zaposlene v gradbeni dejavnosti. Kakšne so predivedene spremembe in kakšen je položaj napotenih delavcev zaposlenih v Sloveniji, Goran Lukič iz Svetovalnice za migrante in Oskar Komac iz Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness