Rižanski vodovod

Aktualno-politična novica
9. 10. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Župani obalnih občin Koper, Piran, Izola in Ankaran so se včeraj na sestanku s Klubom istrskih poslancev zavzeli za pospešeno reševanje iskanja novega vira za Rižanski vodovod, iz katerega se z vodo preskrbuje slovenska Istra. Težave s pomanjkanjem kapacitet Rižanskega vodovoda se vlečejo že več kot pol stoletja, še bolj urgentna pa je postala ob letošnjem razlitju kerozina iz tovornega vlaka pri Hrastovljah. Junijsko razlitje je pokazalo na ranljivost vodooskrbe na Obali, zaradi česar tamkajšnji župani zahtevajo, da se problem rešuje z večjo nujnostjo, kot se je to dogajalo do sedaj. Več o rezultatih sestanka predsednik Kluba istrskih poslancev Branko Simonovič, sicer Desusov poslanec iz Izole:

Izjava

Iz zajetja Malni se že sedaj oskrbujeta občini Postojna in Pivka. Ta dobiva vodo iz gorskega grebena Javornikov in območja Cerkniškega jezera. Za priključitev na Rižanski vodovod, ki oskrbuje Obalo, je potrebna izgradnja povezovalnega cevovoda. Darij Križman, vodja sektorja Pogon na Rižanskem vodovodu.

Izjava

Oskrba Obale se sedaj najbolj zanaša na zajetje na reki Rižani, ki pa ji v poletnih mesecih pretok pade. Več Križman.

Izjava

Zakaj je zanašanje zgolj na vodo iz Rižane je tvegano , razloži Andrej Kryžanowski iz Fakultete za gradbeništvo v Ljubljani.

Izjava

Poraba vode na slovenski Obali je bila pred 30 in več leti precej večja, kot je danes. Močno se je zmanjšala poraba vode v industriji, predvsem v zadnjem desetletju pa je Rižanski vodovod vložil velika sredstva v zmanjšanje izgub v ceveh. V zadnjem desetletju je tako poraba bolj ali manj stabilna. Kryžanowski.

Izjava

V igri za nov vir vode sta sedaj predvsem že omenjena priključitev na postojnski vodovod z zajetjem Malni in izgradnja novega vodnega zajetja Padež. Variante primerja Darij Križman iz Vodovoda Rižana:

Izjava

Ob vseh težavah pri iskanju novega vodnega vira za Vodovod Rižana je bila velika sreča, da razlitje v Hrastovljah ni onesnažilo Rižane. O trenutnem stanju Križman.

Izjava

Kot pravi direktor Direkcije za vode Tomaž Prohinar, čas po nesreči ni bil izgubljen, zadeve pa so se sedaj končno začele premikati.

Izjava

Prohinar zagovarja tudi odločitev, da se pred izborom vira izvede študija.

Izjava

Nesreča v Hrastovljah je bila torej spodbuda za to, da se je končno začelo resno pristopati k pridobitvi novega vira vode za Rižanski vodovod. Po najbolj optimističnih napovedih bo tako Obala dobila novo vodno zajetje do leta 2025.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.