Rumena družina

Aktualno-politična novica
Domžale.
18. 2. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

O upravljanju smučišča Pohorje in zadnji seji mariborskega mestnega sveta
 / 12. 9. 2016
Domžale niso znane zgolj po slamnikarstvu in rumenem nogometnem klubu, pač pa tudi po tamkajšnjem komunalnem podjetju, ki slovi po visokih cenah komunalnih storitev. Kljub temu se podjetje zanaša tudi na agencijske delavce, ki niso obravnavani enako kot redno zaposleni. V Javnem komunalnem podjetju Prodnik, ki je v lasti občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče, so delavci ustanovili nov sindikat. Tako je v podjetju poleg sindikata JKP Prodnik, ki spada v družino Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije, tudi novo ustanovljeni sindikat VIR Prodnik. Za ustanovitev novega sindikata so se med drugim odločili zaradi domneve, da gre pri »uradnem« za rumeni sindikat, ki naj bi bil pod vplivom direktorja podjetja Marka Faturja.

Nezadovoljstvo s komunalnim podjetjem Prodnik se sicer vleče že dlje časa. Pred nekaj leti so namreč kljub ostremu nasprotovanju Civilne iniciative Mengeš podrli vodovod, ki je z vodo s Krvavca oskrboval občino Mengeš. Občani Mengša zdaj dobivajo vodo s področja lastne občine, a imajo vodo slabše kakovosti zaradi številnih nesaniranih gramoznih jam.* Cene njihovih komunalnih storitev so sicer v primerjavi s cenami ostalih komunalnih podjetij nekoliko višje. 

Nov sindikat VIR Prodnik so delavci ustanovili dobre tri tedne nazaj. Za potezo so se odločili zaradi domnevnih dolgotrajnih nepravilnosti v podjetju. Agencijskim delavcem podjetje namreč ne izplačuje dodatkov za prevoz na in z dela ter dodatkov za malico v enaki višini kot neposredno zaposlenim v podjetju. To ni v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih. Citiramo: »Uporabnik (v tem primeru podjetje Prodnik) je za izplačilo plač in drugih prejemkov iz delovnega razmerja delavcu za obdobje, ko je delavec pri njem opravljal delo, subsidiarno odgovoren.«

Več o odločitvi za ustanovitev sindikata VIR Prodnik in o članstvu v njem pove Tomaž Ličen, predsednik novega sindikata.

Izjava

Na drugi strani Boštjan Novak, predsednik sindikata JKP Prodnik, očitke zavrača in se sprašuje o dejanskem obstoju novega sindikata. Boštjan Novak. 

Izjava

V komunalnem podjetju je lani jeseni potekala enourna stavka. Delavci naj ne bi bili obveščeni o pravih vzrokih zanjo. Več razloži Ličen.

Izjava

Stavko s svojega zornega kota opiše še Novak.

Izjava

Tomaž Ličen poudari, da naj bi bil »stari« sindikat JKP Prodnik pod vplivom direktorja podjetja Marka Faturja. 

Izjava

Omeni tudi pritiske, ki se izvajajo nad njim in nad podpredsednikom novega sindikata Blažem Jazbecem.

Izjava

Boštjan Novak očitke o pritiskih na »konkurenčna« sindikalista strogo zavrača. 

Izjava

Tomaž Ličen je v podjetju sicer začel delati tri leta nazaj. Že takrat so nekateri sodelavci opozarjali na razlike v obravnavi agencijskih delavcev in redno zaposlenih. Ličen.

Izjava

Sicer sta zgolj Ličen in Jazbec domnevno zaradi sindikalnih aktivnosti ostala brez aneksa k plači na njunih delovnih mestih, to je na delovnem mestu električarja in delavca na vodonosu. Zaradi domnevne nižje delovne uspešnosti naj bi jima znižali tudi osnovni plači. 

Kot že rečeno, komunalno podjetje Prodnik izdaja visoke račune za komunalne storitve. Na cene komunalnih storitev se je domžalska občina odzvala z ustanovitvijo projektne skupine za pregled cen komunalnih storitev, a tudi pri tem se je zapletlo. V projektni skupini so namreč direktor Prodnika Marko Fatur, direktor domžalske občinske uprave Edvard Ješelnik, ki je hkrati tudi predsednik nadzornega odbora Prodnika, vsi trije domžalski podžupani in zgolj dva domžalska opozicijska občinska svetnika. Nekateri zato upravičeno dvomijo v možnost znižanja cen komunalnih storitev. Do ureditve razmer v tamkajšnjem komunalnem vesolju bo tako v Kamniški Bistrici očitno preteklo še veliko vode. 

Offsajd je pripravil vajenec Urh. 

 

__________________________________________

*Popravek obavljen 24. 2. 2020 :

V prispevku smo napačno navedli, da je Javno  komunalno  podjetje  Prodnik  porušilo vodovod, ki je občino Mengeš oskrboval z Krvavca. Ta je bil opuščen, ker so bile kapacitete vodnega vira premajhne, vodovod pa iztrošen in potreben obnove. Temu je pritrdilo tudi Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki je ugotovilo, da je bila kazenska ovadba Civilne Iniciative Mengeš, proti Občni Mengeš in JKP Prodnik, ker se je županu občine Mengeš Francu Jeriču in direktorju JKP Prodnik Marku Faturju očitalo nevestnega delo in zloraba uradnega položaja, zaradi domneven porušitve vodovoda iz Krvavca, neupravičena, saj ni bil podan utemeljen sum, da bi bilo storjeno kaznivo dejanje. Za napako se opravičujemo.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pozdravljeni!
Prečrtan del v zvezi s porušenjem medobčinskega vodovoda naj vam pojasnim, da se skupinska ovadba obravnava - link tu https://1planet4u.blogspot.com/2019/09/skupinskaovadbaporusitevodvzemvod.... Razen o števili zadeve o sami obravnavi še nisem obveščen kot prvi podpisani. O njej so mediji poročali. Eni z novinarske konference ob najavi, Nova24TV pa na lastno pobudo - objava https://www.youtube.com/watch?v=ZNZ9Rb1Rais&t=14s
Od 8:20 naprej.
Vaši novinarji me o tem niso spraševali.
S spoštovanjem!

Vaše opravičilo temelji na prvi ovadbi tožilcu v Domžalah g. Milanoviču, ki ni nikakor pojasnil zakaj kazensko odškodninska porušitev ni dovolj za utemeljen sum kaznivega dejanja. Oprl se je na izjave 'zainteresiranih' za zaprtje in porušitev. Vsi ti dokumenti in neukrepanje varuhinje so LINK TU - https://www.facebook.com/CivilnaIniciativaMenges/posts/1035680853299492.
Zato smo vložili skupinsko ovadbo na NPU - info o tem je javna https://www.facebook.com/CivilnaIniciativaMenges/posts/1304518383082403 ali https://www.facebook.com/CivilnaIniciativaMenges/posts/1304518383082403?...!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.