Ruska pravljica

Aktualno-politična novica
13. 6. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj so v Rusiji z večjim pompom kot prejšnja leta praznovali dan Rusije. Proslava, ki obeležuje razglasitev suverenosti Ruske federacije in njeno odcepitev od Sovjetske zveze, je tokrat potekala jubilejno petindvajsetič. Leta 1994 je obeleževanje suverenosti predlagal takratni predsednik Boris Jelcin. Po celotni Ruski federaciji so potekale številne proslave in manifestacije.

V centru Moskve se je medtem na shodu v podporo ruskemu preiskovalnemu novinarju Ivanu Golunovu, ki so ga oblasti na podlagi lažne obtožnice pridržale v četrtek prejšnji teden, zbralo okrog 1500 ljudi. Tega so v torek, na predvečer protesta, izpustili po ugotovitvah forenzikov, da obdolženi očitanih substanc - mefedrona in kokaina, ki naj bi jih našli v njegovem stanovanju, ni posedoval.

Priprtega novinarja spletnega informativnega portala Meduza s sedežem v Rigi, ki se je ukvarjal s temami korupcije in utaje davkov, je na naslovnice ruskih časopisov prvič spravila zgodba o korupciji in nepotizmu v lokalni letalski družbi v provinci Tatarstan. Njegova zgodba je razkrila neposredno vpletenost uradnikov v letalsko nesrečo, ki je zahtevala preko petdeset življenj. V zadnjih treh letih pa se je posvečal zgodbam o korupciji in krajah moskovskih mestnih funkcionarjev. Pri tem si je nabral kar nekaj sovražnikov, pojasnjuje Kostja Benjumov, novinar spletnega portala Meduza.

Izjava

Zadnja zgodba, zaradi katere so ga po njegovih besedah priprli, pa se dotika izredno donosnega pogrebniškega posla v Rusiji. V raziskavi je Golunov prišel do podatkov, da se na črnem pogrebniškem trgu letno obrne okrog dva in pol milijarde evrov denarja. Skoraj trikrat več kakor preko uradnih pogrebniških storitev. Posel pa obvladuje majhna skupina posameznikov, tesno zvezana z ruskimi odločevalskimi strukturami.

Izjava

Golunovi podporniki so po njegovem priprtju sprožili nacionalno in mednarodno kampanjo za njegovo izpustitev, v kateri so kritizirali predvsem policijska pooblastila, ki jih določa 228. člen ruskega kazenskega zakonika. Ta se nanaša na ilegalno posedovanje prepovedanih substanc in policiji na podlagi utemeljenega suma omogoča pridržanje in hišno preiskavo brez sodnega naloga. Kostja Benjumov opozarja, da je sprožitev tega člena eden izmed najpogostejših oblik pridržanja kritikov in nasprotnikov oblasti.

Izjava

Kar je v prvih dveh dneh bilo videti kot še en v vrsti podobnih pridržanj kritikov oblasti ali opozicijskih politikov, je čez vikend preraslo v vsenacionalne proteste z zahtevami po Golunovi izpustitvi, predvsem glasne so bile obsodbe policijskega nasilja. Sogovornik poudarja, da je k temu prispevalo tudi dejstvo, da so sodržavljani v njem prepoznali sebi enakega.

Izjava

Da tokratni protesti nimajo takšnega ideološkega ozadja, kot so ga imele podobne manifestacije doslej, se strinja tudi Rina Pleteršek, sodelavka aktualnopolitične redakcije Radia Študent, ki trenutno biva v Jekaterinburgu. Ob pogovoru z ljudmi na ulici, so ji ti …

Izjava

Ključno vlogo za izpustitev pridržanega novinarja Ivana Golunova je imela po besedah Benjumova kampanja, ki je pritegnila široko število podpornikov.

Izjava

Pomembno vlogo pa so odigrali tudi večji nacionalni mediji, ki so doslej v podobnih primerih molčali. Trije največji časniki v državi Kommersant, RBK in Vedomosti so v ponedeljek objavili naslovnico, na kateri je pisalo geslo, ki so ga oblikovali protestniki: "Jaz sem/mi smo Ivan Golunov."

Izjava

Včerajšnje proteste v podporo Golunovu in proti policijskemu nasilju je moskovska mestna oblast prepovedala in med protestnike poslala pripadnike posebnih policijskih enot, ki so pridržali kar petsto protestnikov, več novinarjev in opozicijskih politikov, med njimi tudi Alekseja Navalnega. Ta je zvečer po izpustitvi na omrežju Twitter zapisal: “Oblasti se zelo bojijo fantastičnega in soglasnega izraza solidarnosti v primeru Golunov. Zato je zanje pomembno, da uničijo skupno solidarnost ter nato ustrahujejo in zaprejo tiste, ki vztrajajo.” Kljub temu, da so protesti sovpadali s praznovanjem dneva Rusije, sogovornik izključuje možnost, da so oblasti Golunova izpustile ravno zaradi zagotavljanja miru med praznovanjem dneva Rusije.

Izjava

Še manj verjetno je, da bi si oblast želela v primeru Golunova dvigovati podporo, dodaja sogovornik. Predsedniku Vladimirju Putinu sicer od izvolitve lani dalje pada priljubljenost med volivci in volivkami. V začetku tega leta je bila rekordno nizka. Putina naj bi po raziskavah državnih javnomnenjskih agencij podpiralo med petdeset in šestdeset odstotkov prebivalcev.

Izjava

Od ameriških dogodivščin na Bližnjem vzhodu in doma, do Slovencev v Venezueli
 / 15. 5. 2019

Kljub temu da so bili protesti za izpustitev Ivana Golunova relativno uspešni, pa sogovornik poudarja, da bodo v trenutnih razmerah težko prerasli v gibanje. Zaenkrat so veliki uspehi že lokalne iniciative, ki uspejo doseči majhne spremembe. Recimo takšne, kot tista proti izgradnji pravoslavne katedrale na enem od bolj popularnih trgov v Jekaterinburgu. Takrat so protestniki uspeli doseči izvedbo lokalnega posvetovalnega referenduma o novi lokaciji.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.