Saga Zakona o SDH se nadaljuje

Aktualno-politična novica
14. 7. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj je v Državnem zboru potekala druga obravnava predloga novele Zakona o slovenskem državnem holdingu, ki je prišel iz vrst poslanske skupine nepovezanih poslancev. S prvotnim predlogom so predlagatelji želeli doseči tri ključne spremembe – da se skladno s strategijo upravljanja državnega premoženja podjetja iz rok SDH prodaja le znanim lastnikom, da ima Državni zbor možnost razrešitve članov nadzornega odbora SDH in da je ta Državnemu zboru zavezan posredovati vse podatke, ki jih zahteva, četudi so tajni. Vladna koalicija pa je na predlagano novelo vložila amandmaje, ki so po mnenju predlagateljev predlog razvodeneli do te mere, da so pozvali k zavrnitvi novele. Največ ogorčenja je požel predlog, da morebitne zakonodajne spremembe začnejo veljati z enoletnim zamikom.

Sicer je na prvi obravnavi novela prejela veliko podpore, čemur pa je sledilo več dopolnil poslanskih skupin SMC, DeSUS in SD. Včerajšnja seja se je tako zaključila s sprejetjem teh dopolnil, komentar glede razpleta pa nam poda Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev:

Izjava.

Kot omenjeno, je na prvi obravnavi predlog novele dobil visoko podporo. Kaj je botrovalo preobratu oziroma podanim dopolnilom novele? Bratušek:

Izjava.

Stališče stranke SD glede prvotne oblike predloga novele nam pojasni Jan Škoberne, poslanec SD v Državnem zboru:

Izjava.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je z novelo Zakona o SDH med drugim želela doseči, da ta skladno s strategijo upravljanja državnega premoženja podjetja prodaja le znanim lastnikom. Kaj to pomeni, razloži Bratušek:

Izjava.

Na seji so bile izpostavljene tudi smernice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, po katerih je treba ločiti delovanje države od operativnih zadev družb v državni lasti. Več o tem v izseku s seje pove Metod Dragonja, državni sekretar Ministrstva za finance v odstopu:

Izjava.

Poslanec Dušan Verbič iz vladajoče Stranke modernega centra pa pojasni, da je dosedanja zakonodaja pravzaprav dobra, in nam poda lekcijo, kako naj bi se morala implementirati:

Izjava.

Predlagana novela je bila med drugim deležna dopolnila glede razreševanja članov nadzornega sveta SDH. Podrobneje ga predstavi Škoberne, poslanec stranke SD, ki je tokrat kot zvesta članica vladne koalicije dopolnilo podala:

Izjava.

Kakšno stališče pa je SD zavzela glede obveznega posredovanja podatkov Državnemu zboru, če ta od SDH to zahteva? Škoberne:

Izjava.

Razprava o predlogu novele Zakona o državnem holdingu se bo nadaljevala na septembrski seji Državnega zbora. Kaj od te seje pričakuje Bratušek?

Izjava.

O tem, kakšna so pričakovanja glede nadaljnje parlamentarne poti novele, v imenu stranke SD za konec današnjega OFFsajda zaključi Škoberne:

Izjava.

OFFsajd je pripravila vajenka Sara.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.