Sakralizacija proračuna

Oddaja
1. 9. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

V imenu Proračuna in Bilance in Svetega tržnega gospodarstva.

Amen.

Milost našega ministrstva za finance, ljubezen vlade in občestvo Svetega proračuna z vami vsemi.

In s tvojim rebalansom.

Bratje in sestre, priznajmo svoje grehe in jih obžalujmo, da bomo vredno obhajali svete skrivnosti.

Vsemogočnemu proračunu in vam, bratje in sestre, priznam, da sem grešil v prihodkih, izdatkih in načrtovanem proračunskem primanjkljaju. Zato prosim sveto vlado Republike Slovenije, vse ministre in ministrice in tudi vas, prosite zame k nevidni roki blagovnega trga.

Usmili se nas, vsemogočni proračun, odpusti nam naše bilance in nas privedi v večno gospodarsko rast.

Amen.

Sledi branje Božje besede:

Vlada Republike Slovenije je potrdila predlog rebalansa letošnjega proračuna, ki predvideva skoraj tridesetodstotno povišanje stroškov glede na sprejeti proračun in skoraj petnajstodstotno znižanje prihodkov. Glede na predvidene dohodke in odhodke bo tako primanjkljaj znašal dobre štiri milijarde evrov, kar je enako nekaj več kot devetim odstotkom bruto domačega proizvoda. Seveda so to razliko v veliki meri povzročile gospodarske posledice epidemije in postepidemije covida-19. O tem priča tudi zadnja napoved Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj, da se bo bruto domači proizvod letos znižal za slabih osem odstotkov glede na lani. Za okrevanje gospodarstva po koronavirusni krizi sta v rebalansu za že sprejete ukrepe namenjeni dobri dve milijardi evrov in pol, posredni učinki epidemije pa bodo stali še dodatne pol milijarde. Nadaljuje ekonomist in nekdanji finančni minister Mitja Gaspari.

Izjava

Epski boj zoper sivo ekonomijo
 / 10. 2. 2015
Povišani izdatki v rebalansu se po razrezu postavk na posamezne resorje kažejo predvsem pri Ministrstvu za finance s 4,6 milijarde evrov, torej z dobrima dvema milijardama več kot v sprejetem proračunu. Sledi mu Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z več kot polmilijardnim povečanjem izdatkov. Nadalje Ministrstvo za zdravje, ki bo bogatejše za 140 milijonov evrov, in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo s skoraj enakim povečanjem finančne porabe. Gaspari pojasni, da Ministrstvo za finance plačuje nekatere ključne državne stroške, zato tudi največje povišanje stroškov v rebalansu.

Izjava

Na drugi strani razdelitve proračunske pogače je največ predvidenih sredstev za porabo, dobrih trideset milijonov, izgubilo Ministrstvo za obrambo, za njim Ministrstvo za kulturo, ki je izgubilo dobrih osem milijonov evrov, Ministrstvo za javno upravo, ki je olajšano za slabih osem milijonov, in Ministrstvo za pravosodje s 145 tisoč evri izgube.

Pred kakšno politično preizkušnjo sta stranka SD in njen nov kandidat za ministra za kulturo Zoran Poznič?
 / 20. 2. 2019
Naj bo dovolj suhoparnih številk v prazničnem duhu rebalansa proračuna. Aleluja! Ob sprejetju predloga so najglasnejše zanergali porabniki proračuna Ministrstva za kulturo - kakopak, kulturniki velikokrat delujejo v neskladju s predstavami vlade in krčenje proračuna, od katerega živijo, lahko vidijo kot omejevanje svobode svojega dela. Ministrstvo za kulturo bo namreč po rebalansu razpolagalo z manj kot 190-imi milijoni evrov, najbolj pa bodo utrpele postavke programi v kulturi in mediji, založništvo, umetnostni programi in zaščita kulturne dediščine. 

 

Analiza predlaganih sprememb medijske zakonodaje na skorajšnji predvečer zaključka javne razprave
 / 15. 7. 2020
Zaskrbljenost ob rebalansu so poleg kulturnikov izrazile tudi štiri opozicijske stranke - kot ste pravilno ugotovili, le Slovenska nacionalna stranka za zdaj ni ugovarjala. Listo Marjana Šarca kot največjo koalicijsko stranko v prejšnji vladi skrbi predvsem štiri milijarde globoka luknja v proračunu. Medtem Socialni demokrati v svoji prepoznavni liberalno-ekonomski maniri opozarjajo na premalo razvojno in ambiciozno naravnan proračun. Stranka Alenke Bratušek je prepričana, da rebalans pozablja na nekatere panoge, ki zaradi epidemije najbolj trpijo, Levica se temu mnenju pridružuje in dodaja, da gre za stradanje kulture, znanosti in zdravstva. Gaspari pa opozarja na nejasnost vpliva letošnjega primanjkljaja na dinamiko državnega proračuna v prihodnjih letih.

Izjava

V prihodnjem letu bo namreč večina državnega financiranja namenjena sanaciji letošnjega primanjkljaja. Tako bo za razvoj gospodarstva, predvsem tistih panog, ki jih gospodarske težave še čakajo, ostalo precej malo denarja.

Izjava

Hej, BDP! Hiti počasi. Za okolje gre.
 / 5. 2. 2020
Državni dolg bo ob koncu letošnjega leta predvidoma znašal nekaj več kot 80 odstotkov BDP, kar je približno toliko kot leta 2015. Za zapolnitev več kot štiri milijarde evrov velikega primanjkljaja pa se bo, kajpada, treba zadolžiti na mednarodnih finančnih trgih.

Izjava

Kako se bo dolg pokril? so vprašali Korintčani svojega proračunskega boga. Najlažje s poživitvijo gospodarskih dejavnosti. A kaj ko bo za to primanjkovalo sredstev iz državnega proračuna.

Izjava

Komu so kaj in komu nič za novo leto prinesli politični ukrepi iz 2018?
 / 2. 1. 2019
A kleni slovenski narod in ostali proračunski verniki slovenske države bodo preživeli še tako hude nadloge. Nemara gre le za preizkušnjo, ki jo je proračun namenil svojemu izbranemu narodu. Preživeli so namreč že ničkoliko finančnih in gospodarskih kriz.

Izjava

Svojo vlogo pri vsakokratnem obredu sprejemanja proračuna ali rebalansa pa je seveda odigralo Združenje občin Slovenije, ki je tradicionalno predlagalo povišanje povprečnin za občine. Prihodnje leto si želijo nekaj manj kot 50 evrov večji izkupiček občine za vsakega občana, leto kasneje pa bi k temu prišteli dvig plač. Aleluja!

Proračun z vami.

In s tvojim dolgom.

Blagoslovi vas vsemogočna Evropska unija, ki nam omogoča začasno odstopanje od srednjeročnega uravnoteženja javnih financ.

Amen.

Pojdimo v presežku.

Proračunu hvala.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness