Samozaposleni prezentizem

Oddaja
sdfdsd
1. 7. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Koronavirusna kriza, ki je prizadela skoraj vse pore različnih gospodarskih panog, ni prizanesla in ne prizanaša niti samozaposlenim. Čeprav so nekateri samozaposleni dobili primitivno obliko dobro znanega univerzalnega temeljnega dohodka, sta bila njihovo delo in posledično tudi preživetje nemalokrat na preizkušnji. Samozaposleni pa se poleg koronskih težav soočajo še z že dalj časa prisotnim problemom neurejenega področja njihovega bolniškega nadomestila.

V sklopu programa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2020 so tako pod vodstvom sociologa Gorazda Kovačiča s Filozofske fakultete v Ljubljani pripravili projekt Interdisciplinarna analiza problematike bolniškega nadomestila samostojnih podjetnikov. Projekt, pri katerem so poleg že prej omenjenega Kovačiča in strokovnega sodelavca operativca Dejana Navodnika iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo sodelovali študentke in študenti filozofske, pravne, medicinske in ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, so včeraj ovenčali s tiskovno konferenco in z zaključnim poročilom, ki so ga naslovili takole: Prezentizem in bolniško nadomestilo samozaposlenih. Če komu ni jasno, kaj prezentizem sploh pomeni, naj vas razsvetlimo: Sprotni slovar slovenskega jezika 2014-2017 prezentizem opredeli kot prisotnost na delovnem mestu kljub bolezni.

Glavni razlogi za prezentizem so jasni: nizki prihranki, strah pred izgubo naročnikov in potreba po upoštevanju rokov. Vodja projekta Gorazd Kovačič še podrobneje utemelji namero uvedbe bolj življenjskega bolniškega nadomestila.

Izjava.

Izsledki raziskav so zaskrbljujoči. Na anketo se je odzvalo nekaj več kot 1400 ljudi, od tega jih je največ samostojnih podjetnikov, ki pa niso popoldanci - tako pogovorno označujemo tiste, ki kot samostojni podjetniki opravljajo dopolnilno dejavnost, sicer pa so zaposleni. Ugotovitve recimo kažejo, da je več kot 70 % anketirancev delalo tudi, ko so bili bolni, približno polovica pa jih meni, da se je njihovo zdravstveno stanje zaradi tega poslabšalo.

Zaključno projektno delo vključuje tudi sistemsko rešitev problema prezentizma: predlog uvedbe novega obveznega zavarovanja, ki bi ga izvajal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Sedaj je ta pravica urejena izredno neugodno, saj si morajo samozaposleni prvih 30 dni bolniške odsotnosti sami plačevati bolniško nadomestilo, obvezne prispevke in ostale stroške. Predlog bi z novim predlaganim obveznim zavarovanjem kril bolniško nadomestilo bodisi od 4. bodisi od 6. dneva bolniške odsotnosti vse do 30. dne, ko nadomestilo po trenutni zakonodaji začne kriti država. Več opiše Kovačič.

Izjava.

Nekateri samozaposleni pa si tega bržkone ne bi mogli privoščiti. Predlog zajema tudi njih.

Izjava.

Do obravnavanega predloga so se opredelile tudi nekatere organizacije. Gospodarski zbornici se denimo predlog zdi zanimiv in finančno izvedljiv, čeprav niso reprezentativni za zastopanje interesov samozaposlenih. A ključnega pomena bo mnenje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Več pove Kovačič.

Izjava.

Zdaj je na potezi politika. Gorazd Kovačič:

Izjava.

Problematika samozaposlenih bo skoraj zagotovo še naprej aktualna. Vlade se nenehno menjavajo - politična nestabilnost po zemlji slovenski lomasti že 12 let. Za takšne reforme pa je potreben čas.

Dodatek: zaradi tehničnih težav smo izpustili pričevanje o bolniškem stažu samozaposlene arhitekte Martine. Njeno izjavo smo dodali na konec posnetka. Kliknite sem.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.